SAO severno Kosovo-taktički manevar

Najavu da bi Srbi sa severa Kosova mogli da proglase nezavisnost analitičari tumače kao taktički manevar, ali i kao pokazatelj njihovog teškog položaja.

Izvor: B92

Subota, 19.11.2011.

23:21

Default images

Prema pisanju Pressa, analitičari se slažu da bi ovu ideju državnog sekretara u Ministarstvu za KiM Olivera Ivanovića bilo veoma teško sprovesti u delo.

Sličan je, uostalom, i slučaj sa zahtevom Srba sa Kosova da im se dodeli rusko državljanstvo.

Iako juče nije želeo da objasni kako bi nezavisnost severnog Kosmeta izgledala u realnosti, Ivanović je ponovio da ta ideja nije daleko od realnosti, te da bi međunarodna zajednica morala da prestane da vrši pritisak na Srbe ukoliko želi da izbegne ovakve i slične radikalne poteze.

"Na severu Kosmeta ima dosta Srba koji u tom pravcu razmišljaju. Ne bih sada ulazio u razradu, pogotovo što ostajem pri tome da je ideja loša. Važno je da međunarodna zajednica prestane da pritiska kosovske Srbe i shvati da je, u suprotnom, proglašenje nezavisnosti severnog Kosmeta samo pitanje dana", rekao je Ivanović za Press.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je ova ideja veoma neobična jer nije jasno kakvu bi nezavisnost proglasili kosovski Srbi.
"Od Srbije ili Kosova? Budući da Srbi sa Kosmeta insistiraju na tome da su deo Srbije, onda bi to značilo da proglašavaju nezavisnost od samih sebe. S druge strane, ako bi proglasili nezavisnost od Kosova, ispalo bi da oni to Kosovo priznaju kao državu. Ne verujem da iko u Beogradu razmišlja u tom pravcu", kaže Stanković i dodaje da ovaj potez nije naročito promišljen, ali svedoči o tome koliko su Srbi na Kosovu očajni.

Saradnik Instituta za društvene nauke Nenad Cvetićanin ocenjuje Ivanovićevu izjavu kao taktičku, a ne kao preteću poruku.
"Tu izjavu dao je vrlo oprezno i nije insistirao na nezavisnosti severnog Kosmeta, već je samo ukazao na takvu mogućnost. Ona bi trebalo da poveća manevarski prostor Srba, da međunarodna zajednica shvati da kosovski Srbi u borbi za svoja prava ne isključuju mogućnost povlačenja radikalnijih poteza ", rekao je Cvetićanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: