Načertanije SNS-a sa SPC i SANU

Istoričar Čedomir Antić kaže da Nikolić pokušava da u izbornu kampanju uključi SPC i SANU, piše Politika.

Izvor: B92

Subota, 19.11.2011.

23:55

Default images

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je ta stranka spremna da sa SANU i SPC učestvuje u pravljenju neke buduće nacionalne strategije, a da osnovu sadašnjeg programa naprednjaka čini „žarka želja” da Srbija uđe u EU, ali i da sačuva celovitost.

Nikolić je, u intervjuu za Tanjug, konstatovao da Srbija od uvođenja višestranačja u stvari nije ni imala program, jer, kako je kazao, „višestranački sistem podrazumeva da svako ko želi da pobedi na izborima izađe sa svojim programom”. „Čak i promena Ustava pre nekoliko godina, koja je tobož imala opštu saglasnost, obavljena je teško, iako je bilo jasno da Ustav treba menjati”, napomenuo je Nikolić.

Da li bi SANU bila spremna na učešće u sastavljanju takve strategije?

Nikola Hajdin, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, rekao je, u intervjuu za „Politiku”, da „akademija ne treba da se bavi dnevnom politikom, to nju ne interesuje”. Kad akademik uđe u zgradu trebalo bi, kako je objasnio Hajdin, na vratima da ostavi politiku i ideologiju, a da mu glavni zadatak bude bavljenje naukom i da sva aktivnost ima naučnu podlogu.

Kad je reč o SPC, Živica Tucić, crkveni analitičar, smatra da Nikolićeva ideja nije dobra. „Nijedna politička partija ne treba da pravi sa Crkvom i sa Akademijom nauka neki program. Da bi se program napravio u tome treba da učestvuju politički činioci, uz nevladin sektor”, kaže on i dodaje da „u nekom segmentu u tome može Crkva da učestvuje, ali ne u političkom ”. Njemu nije jasno ni šta bi značila takva nacionalna strategija. „Po meni, Srbija već ima neku nacionalnu strategiju, da uđe u EU, da se privredno razvija…”, kaže Tucić inače mišljenja da postoji konsenzus u oko 90 odsto „vitalnih srpskih snaga”.

Upitan da li Nikolićeva ideja podseća na pisanje nekakvog novog Načertanija, istoričar Čedomir Antić odgovara da ono što Nikolić predlaže „ne liči na Načertanije, iz hiljadu razloga”. Prvo, Načertanije je jedan neformalni dokument koji su izgleda pisale dve ličnosti i o kojem su savremenici malo znali.

Ovaj naš sagovornik Nikolićev predlog zapravo vidi samo u kontekstu predstojećih izbora.

„Besmisleno je da se neko posle 20 godina bavljenja politikom toga seti u toku izborne kampanje. Drugo, samim tim što je predsednik jedne stranke, koja se u ovom trenutku sprema za izbornu kampanju, Nikolić pokušava da uključi u tu kampanju SPC i SANU. Bilo bi logično da kaže – kada dođemo na vlast, mi ćemo pozvati toga i toga da napravimo takav program, odnosno takvu strategiju”, kaže Antić.

Ističući da bi voleo kada bi neka ključna pitanja bila odlučena na nacionalnom nivou, on navodi da mi, nažalost, tako nešto nismo doživeli u proteklih 20 godina, osim što je za već gotov tekst Ustava 2006. godine vlada zatražila mišljenje, pre svega, SANU, Univerziteta…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: