Izvučen sovjetski tenk iz Neve

Sovjetski tenk, koji je korišćen u odbrani Lenjingrada od nacističke vojske tokom Drugog svetskog rata, izvučen je iz svoje vodene grobnice u reci Nevi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.11.2011.

21:31

Default images

Tenk, model KV-1, od kojih je u svetu sačuvano svega 10, potonuo je u Nevu nakon što je pontonski most preko kojeg je prelazio pogodila nemačka granata za vreme nemačke opsade grada, koja je trajala gotovo 900 dana.

Ratnu mašinu su na dnu reke Neve u Sankt Peterburgu, bivšem Lenjigradu, prošlog maja pronašli vojni ronioci.

U ruskoj vojsci navode da je tenk u dobrom tehničkom stanju i da bi prilično lako mogao da mu se vrati prvobitni izled. Nakon restauracije, bio bi izložen u muzeju i učestvovao na vojnim paradama organizovanim u znak obeležavanja herojske odbrane grada.

Predstavnici vojske kažu da se posada tenka najverovatnije spasla na vreme, ističući da ronioci u njemu nisu našli ljudske ostatke.

Vojni istoričari će sada pokušati da uđu u trag članovima posade tenka i sklope celu priču.

Sposobnost Crvene armije da se odupre Vermahtu i spreči ga da zauzme Lenjingrad bila je jedan od ključnih događaja koji su preokrenuli tok Drugog svetskog rata.

Inače, nemački vojnici su tenk KV-1, zbog njegovih borbenih sposobnosti, prozvali "avet". Opremljen jakim oklopom i cevi kalibra 76 centimetara, svojim projektilima nepogrešivo je pogađao svu oklopnu tehniku Vermahta.

Mesto gde je ovog proleća slučajno pronađen, Nevski pjatačok, je nekadašnja deonica fronta gde su krvave brobe trajale 400 dana. Na ovom poligonu je sovjetska vojska od septembra 1941. do januara 1943. pokušavala da probije blokadu Lenjingrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: