Prijave protiv 19 oficira JNA

Udruženje hrvatskih lekara dobrovoljaca 1990/91. podnela je krivičnu prijavu protiv 19 nekadašnjih visokopozicioniranih oficira JNA.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.11.2011.

19:51

Default images

Krivična prijava podneta je protiv Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Živote Markovića, Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina, Andrije Biorčevića, Mithata Čauševića, Ratka Đukića, Miodraga Panića, Ilije Joke, Enesa Tase, Dragoljuba Aranđelovića, Miće Delića, Zorana Manojlovića, Franje Ekerta, Anđelka Dokića, Sokola Mojsovskog i Milorada Vaskovića.

Predsednica udruženja, ratna i sadašnja direktorka bolnice, Vesna Bosanac, izjavila je novinarima da je prijava podneta protiv onih oficira koji su od 12. avgusta do zauzeća grada u novembru 1991. godine naredile napad i razaranje vukovarske bolnice.

Terete ih da su teško prekršili Ženevsku konvenciju, jer je dnevno na bolnicu, i pored zastave Crvenog krsta, padalo i do 1.000 projektila svih kalibara.

"Bombardovali su bolnicu, pucali na sanitetska vozila, pa ih teretimo za ubistva i teško ranjavanje medicinskog personala i naših pacijenata. Svakodnevnim razaranjem bolnice onemogućavali su lekare i medicinsko osoblje u njihovom radu. Uz velike ljudske žrtve, nastala je i velika šteta na imovini bolnice", izjavila je Bosanac.
Kao razlog za podnošenje navela je da je od događaja proteklo 20 godina, a sa do danas niko za to još nije odgovarao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: