Sanader: Ko bi meni davao mito?

U nastavku suđenja, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je da mito o kojem se raspravlja ne postoji i upitao zašto bi njemu neko davao mito

Izvor: Beta

Četvrtak, 17.11.2011.

16:54

Default images

On je dodao da su se odluke donosile kolektivno.

Na predlog tužilaštva danas je kao još jedan dokazni predlog prihvaćeno pismo preporuke koje je tadašnji predsednik uprave Hipo banke Volfgang Kulterer uputio Upravi. Tužioci tvrde da je pismo dokaz da je Sanader ostvario ono što je Kultereru obećao, a to je da će Hipo imati u Hrvatskoj povlašćen položaj.

Na početku današnjeg ročišta odbrana Ive Sanadera predložila je svedočenje predsednika uprave MOL-a Zolta Hernadija, koji je bivšem premijeru navodno dao mito, ali i pet dodatnih svedoka iz uprave te mađarske kompanije.

Odbrana je takođe predložila da bude ispitano više Sanaderovih ministara i koalicionih partnera, kao i predsednik Sabora Luka Bebić i portparol HDZ i Vlade Ratko Maček.

Sudija Ivan Turudić rekao je da Hernadija neće ispitati jer ga USKOK vodi kao okrivljenika, te da ne može biti ispitan u postupku u dva svojstva.

Drugi su svedoci prihvaćeni. O spornom snimku iz restorana u kojem su se našli Sanader i Hernadi, sudsko veće će odlučivati naknadno.

Suđenje Sanaderu po objedinjenoj optužnici počelo je 10. novembra. Bivši hrvatski premijer tereti se da je od Mola uzeo 10 miliona evra mita, kao i da je sredinom devedesetih kao zamenik ministra spoljnih poslova uzeo oko 482 000 evra provizije od zajma koji je austrijska Hipo banka dala Hrvatskoj.

Sanaderu je ranije počelo suđenje za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom devedesetih, ali je zbog spajanja dve optužnice suđenje formalno počelo ispočetka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: