Jeremić: 9. 12. nije smak sveta

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić kaže da će Beograd “učiniti sve” da odluka Saveta EU bude pozitivna, ali i da nije "smak sveta ako to ne bude moguće”.

Izvor: Danas

Četvrtak, 17.11.2011.

23:56

Default images

Članovi poslaničke grupe Alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu podržali su napore Srbije da u decembru dobije status kandidata za članstvo u EU, izjavili su šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i predsednik ASD Martin Šulc posle sastanka u Strazburu.

Šulc, budući predsednik EP, ocenio je da je Srbija ispunila uslove da dobije status kandidata, ali i da je “pitanje Kosova još jedino ostalo otvoreno”.

On je rekao će upravo Kosovo biti ključno pitanje kada se 9. decembra bude donosila odluka i naglasio da ne želi da predviđa kakva će ona biti, ali i da “Srbija može da računa na članove socijaldemokratske grupe u EP”.

On je istakao da je najvažnije da se evropski proces nastavi i da ne zavisi od toga kada će Srbija dobiti status kandidata. “Ako ne dobijemo status ovog ili onog datuma, to ne znači da je gotovo i da bi trebalo odustati”, istakao je Jeremić.

Kako je objasnio, „mi smo evropskom procesu posvećeni zbog nas samih, jer su reforme društva, koje se ostvaruju kroz evropski proces, u interesu građana Srbije“. Ministar je ukazao i da “postoje delovi EU u kojima postoji visok nivo skepse i konzervativizma po pitanju proširenja, ali je najvažnije da se evropski proces Srbije nastavi”.

Tvrda samo Nemačka?

Evropski komesar za proširenje Štefan File, šef švedske diplomatije Karl Bilt i ministri spoljnih poslova nekoliko članica EU iz istočne i srednje Evrope su na iznenadnom sastanku podržali davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo, objavio je prištinski list "Koha ditore", pozivajući se na diplomatske izvore. List navodi da je Nemačka, na sastanku održanom u ponedeljak, ostala pri stavu da Srbija pre dobijanja statusa kandidata “mora da dokaže da ne podržava nasilje na severu Kosova i da ispuni još nekoliko kriterijuma”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: