Ponovo redovi za lekarske preglede

U zdravstvu ukinut dopunski rad dok se čeka novi pravilnik. Opet se na preglede čeka mesecima, a najviše posla za radiologiju, ginekologiju i pedijatriju.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 17.11.2011.

22:26

Default images

Čekajući novi pravilnik o dopunskom radu, tek mali broj zdravstvenih ustanova u Srbiji, kojima dozvola još nije istekla, koristi ovu mogućnost. Većina se nada da će Pravilnik biti usvojen u skorije vreme, jer kroz dodatni rad zdravstveni radnici popunjavaju sopstveni budžet, ali i kasu ustanova u kojima rade.

Nova ”pravila” koja će regulisati dopunski rad trebalo bi da smanje zloupotrebe u državnim ustanovama, kojih je bilo na pretek. Jedna od glavnih primedbi na rad bila je ta što su lekari upućivali pacijente na pojedine preglede u ”večernje” sate, iako za te dijagnostičke metode postoje liste čekanja. Masovno se dešavalo da onaj ko ima para nije morao da čeka na pregled ili intervenciju.

Katanac na dopunski rad, za sada, su stavili Klinički centar Srbije, KC Kragujevac, KC Niš, mnogi domovi zdravlja i kliničko-bolnički centri u Beogradu.

“Od 1. septembra kod nas više nema dopunskog rada”, rekao je Drago Jovanović, portparol KCS.

A otkad je zaštitnik građana utvrdio da se u KC Niš dopunski rad obavlja nepravilno i da je RFZO nezakonito zaključio ugovor s tom institucijom, i KC Kragujevac je u avgustu prestao sa pregledima van radnog vremena.

Profesor dr Borislav Kamenov, direktor KC Niš, rekao nam je da su ukinuli dodatni rad, ali da bi ovaj problem morao što pre da se reši.

Od prihoda dopunskog rada polovina novca išla je timu koji obavlja preglede. Ostatak para namenjen je zdravstvenoj ustanovi, za nabavku novih aparata, rekonstrukciju, stimulacije... Novi pravilnik trebalo bi da reguliše da zdravstveni radnici ne primaju novac na ruke, već da im se uplaćuje na račun.

“Ne radimo od jula, a sve je bilo mnogo lakše kada je postojao dopunski rad. Istekla nam je dozvola i sada čekamo da se usvoji pravilnik. Dopunskim radom smanjivala se i korupcija, jer se pacijenti dovijaju na razne načine, a ovako su mogli regularno da plate pregled”, objašnjava Snežana Maksimović, koordinatorka ”Medik centra” u KBC ”Bežanijska kosa”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: