Vlada pada ako ne bude kandidature

Tomislav Nikolić veruje da će Srbija 9. decembra dobiti status kandidata, jer će EU uzeti u obzir činjenicu da bi u zemlji nastao haos ukoliko se to ne dogodi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.11.2011.

16:11

Default images

"Ne mogu ni da zamislim šta bi sve bilo u Srbiji ako 9. decembra ne dobijemo staus - i to može da opredeli EU da taj status obezbedi", rekao je Nikolić.

Lider SNS veruje da bi Vlada Srbije pala 10. decembra ako ne bismo dobili status kandidata. On ukazuje da bi eventualna negativna odluka Brisela ojačala antievropske snage u Srbiji, što nije u interesu EU.

Nikolić dodaje da je pitanje statusa kandidata važnije od izbornih šansi stranaka i njihovog političkog nadmetanja, te želi da Srbija dobije taj status bez obzira na to što će takva odluka Brisela "održati u životu" stranke koje su na vlasti.

On je uveren da bi Vlada Srbije pala 10. decembra ako ne bismo dobili status kandidata, jer je sve svoje kapacitete, sve svoje mogućnosti, svoj trud da se predstavi kao dobra vezala za to da će da ispuni uslove EU i obezbedi taj status.

"Ne mogu ni da zamislim da 9. decembra saznamo da Srbija nema status kandidata, a da predstavnici vlasti mogu mirno tu noć da spavaju ili da se sutra pojave na televiziji i kažu da nije ni bitno, kao što govore o deklaraciji o Kosovu i Metohiji. Mislim da bi časni ljudi 10. decembra podneli ostavke i ne bi čekali da ih građani Srbije na to nateraju. Mi bismo morali da reagujemo, svakako", rekao je Nikolić.

Lider naprednjaka je kazao i da je Vlada Srbije mogla mirno da radi, da je sve radila sama, "nikog ništa ne pitajući", i da ne bi imala šta da ponudi u slučaju negativnog izjašnjavanja EU.

"Neće valjda da ponovo šetaju na mostu kod Beške, na mostu na Adi Ciganliji, da Fijat ponovo kaže kako će da proizvodi automobile? Šta će onda da ponude za april ili maj za kada kao planiraju izbore?", zapitao je lider SNS.

On je rekao da se priča da postoje neki uslovi koje treba ispuniti, koji njemu nisu poznati, ali bi savetovao predsednika Srbije Borisa Tadića, sa kojim se, kaže, nije video od aprila ove godine, da ne izlazi u susret neprihvatljivim zahtevima:

"Bojim se da to što mora da se ispuni nije nešto što bi nas lišilo drugog dela našeg zaklinjanja, rekao bih i DS i SNS, da možemo da obezbedimo i staus kandidata koji ima pregovore, člana EU, ali da možemo da očuvamo integritet, odnosno na neki način i suverenitet Srbije na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Na pitanje šta bi on uradio, Nikolić je odgovorio da nije "u koži" predsednika Srbije i da Tadić "sam mora da izađe iz situacije, koju je sam i stvorio".

"Tadić, gde god se krene, oseća da mu je ta koža na toj strani tesna. Mislim da je izgubio mnogo toga što je imao i na Zapadu i na Istoku", rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: