"Politika- najunosniji biznis"

Sociolog Jovo Bakić ocenjuje za B92 da je u Srbiji politika najunosniji biznis u koji se ulazi da bi se obezbedila porodica. "Stoga je demokratija samo privid".

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2011.

09:42

Default images

On je, gostujući u emisiji "Hoću da znam", objasnio da je u celom kapitalističkom svetu na snazi oligarhijska prevara, koja se prikriva demokratskim izborima, na kojima građani navodno biraju svoje predstavnike na četiri godine, a u stvari biraju samo koji segment oligarhije će vladati.

To je potpomognuto, dodaje on, drugim segmentom oligarhijskog političkog sistema, a to je krupni kapital i veza između kapitala i politike, koja je čvrsta i dobro uvezana.

Prema rečima Bakića, ni u Srbiji nije ništa drugačije, ako ne i još gore, jer je kod nas politika postala unosan biznis. U politiku se ulazi da bi se obezbedio položaj sebi i porodici i tu nema mesta moralu.

Moral u politici je, kako kaže, proteran još u vreme Makijavelija i on ne igra nikakvu ulogu, osim uloge da je demagoško sredstvo koje privlači birače porukama tipa: "On je nemoralan, mi ćemo vratiti moral". Stoga je pozivanje na moral, ocenjuje Bakić, potcenjivanje naše inteligencije, jer ako se pogledaju kola, firme ili ko su i gde rade supruge političkih funkcionera - glupo je pričati o moralu.

Upravo zbog toga za Bakića je iznenađujuće istraživanje Nove srpske političke misli, po kom će na sledeće izbore izaći oko 60 posto građana, jer bi to značilo da su građani spremni ko zna koji put da progutaju razne priče koje im razni segmenti politike serviraju.

Ali, dodaje on, građani vole da se samozavaravaju i da ih varaju.

Kada je reč o već zahuktaloj kapmanji i porukama raznih lidera biračkom telu, uprkos činjenici da zvanično izbori još nisu ni raspisani, Bakić ocenjuje da je u Srbiji predizborna kapmanja permanentna i traje praktično od formiranja nove vlade, kada opozicija počinje da je kritikuje.

Svaki političar i stranka imaju svoje načine privlačenja glasača, a za Bakića je na primer SPS-ovac Milutin Mrkonjić politički dinosaurus.

"On sada da se svuče i da trči ulicom ljudi bi rekli: Pa to je Mrka. On računa na jugonosalgiračre, na stare glasače", kaže Bakić.

A na pitanje šta je sa liderom URS-a Mlađanom Dinkićem, koji je u vladi od 2001, on odgovara:

"To ej specifičlna pojava za Mlađana Dinkića. On je stalno ispod cenzusa a na izborima pređe cenzus i uđe u vladu. On je vešt političar koji uživa da baca bombe. Politički bombaš."

Bakić je takođe ocenio da je URS stranka krupnog kapitala koji istovremeno finansira i sve druge političke partije u Srbiji. Tako je izbor glasača zapravo izbor između različitih oligarhija. Uloga svih malih stranaka, ističe Bakić, je da koriste svoj ucenjivački potencijal i to je praktičan proizvod proporcionalnog sistema.

"Velike stranke su tu da vode igru. Velike su jer su uspele da ubede građane da je ono što rade veoma bitno za društvo. Radi se i o veoma uspešnim politčarima, popzt Tadića, Nikolića, Vučića", ocenjuje on.

Ipak, koalicija DS i SNS-a kao dve velike stranke nije verovatna, jer se tako nešto dešava samo ako se nacija nađe u opasnosti, kaže Bakić.

"URS ako pređe cenzus postaje vrlo dragocen partner za SNSm ali ne verujem za DS. Preokret će preći cenzus, jer izgleda da će dobar deo građana progutati priču i glasati za preokret, a onda će se napraviti koalcija sa DS-om", smatra on.

Belo glasanje, tj. poništavanje glasačkih listića, imaće smisla jedino ako bude masovno i Srbiji bi donelo delegitimisanje političkog sistema, koji Bakić smatra katastrofalnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: