Eugenika u programu SNS-a?

Pojedini stručnjaci ističu da Bela knjiga SNS-a u delu o genetičkoj bazi podataka sadrži delove opasnog projekta eugenika - program stvaranja superiorne nacije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

23:36

Default images

Naime, na strani 112 stranačkog programa naprednjaka, jedan paragraf ukazuje na stvaranje genetičke baze podataka "koja bi sadržala podake o genetičkom potencijalu kako u pogledu predispozicija za naperedak, tako i prema naslednim predispozicijama za određene poremećaje".

Kao posebno sporna ističe se naredna rečenica iz programa - "zbog toga, smanjilo bi se rađanje dece sa određenim naslednim poremećajima što bi društvu umanjilo finansijska potraživanja".

Magistar antropologije i teologije iz Novog Sada Nikola Knežević je na blogu b92 ukazao na ovaj deo stranačkog programa naprednjaka.

Knežević za B92 navodi da su to u stvari prvo primetila dva studenta molekularne biologije sa Univerziteta u Beogradu i da su ga zatim još neki poznanici i prijatelji zamolili da sa etičkog i antropološkog aspekta proveri sporni paragraf.

"Verujem da lideri SNS ni Tomislav Nikolić ni Aleksandar Vučić nisu do kraja pročitali niti proučili predlog programa stranke, jer da jesu, ne shvatam kako bi mogli da dozvole da ovakav predlog dođe do javnosti, što je naravno veoma neozbiljno. Sporni deo predloga je tako jezički koncipiran da ostavlja veliku mogućnost zloupotrebe", kaže Knežević, koji je ujedno i predavač na Protestantskom teološkom fakultetu. Profesor Knežević smatra da sporni navodi mogu da se tumače, između ostalog, kao da se "na mala vrata uvodi genetska higijena".

"Postavlja se pitanje da li je autor napravio nespretan izbor reči ili je zaista želeo da program 'Bele knjige' 'obogati' sa principima takozvane negativne eugeničke prakse koja bi, kako je to u paragrafu navedeno'"smanjilo rađanje dece sa određenim naslednim poremećajima', sve u korist 'smanjenja finansijskih potraživanja', to jest, materijalne koristi", ukazuje Nikola Knežević.

Prema njegovom mišljenju, glavna opasnost se krije u tome što nije poznato na koji način bi mogla eventualna genetska baza podataka da se koristi. Iz teksta se može zaključiti da jedna od svrha može biti upravo prevencija rađanja dece sa raznim fizičkim nedostacima.

"Uzimajući ovo u obzir postavlja se pitanje koliko je zapravo sigurno da će neko ko ima negativne genetske predispozicije zaista roditi dete sa određenim zdravstvenim problemima? Da li je pretpostavka dovoljna da uskratimo nekom biću pravo na život? Da stvar bude paradoksalnija i diskrepatnija, ovo nalazimo u programu stranke čiji čelnici se predstavljaju kao vernici, a u spornom delu programa se jasno apostrofira prevencija rađanja, odnosno njegov prekid (abortus)", ukazuje Knežević.

On podseća i da su ovakve formulacije sa stavnovišta hrišćanske tradicije u potpunosti neetične, jer ugrožavaju dostojanstvo i ličnost ljudskog bića, kao i njegovo pravo na život. Ujedno ističe i da je reč o toliko delikatnim pitanjima da se mora voditi računa o svakoj zapeti kako ne bi došlo do zloupotreba.

"Želim da verujem da je u pitanju nespretna jezička konstrukcija i da niko u Srbiji danas ne želi da podleže mitovima o superiornoj naciji ili rasi, naročito uzimajući u obzir prošlost u kojoj smo kao narod podneli mnogo žrtava boreći se protiv onih koji su 6 miliona Jevreja zbrisali sa lica zemlje verujući da na to imaju pravo jer predstavljaju 'superiorna rasu'", navodi za B92 Nikola Knežević.

Većina komentatora na blogu B92 ocenili su da je ovaj predlog programa SNS-a šokantan i rasistički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: