Kastro: Napad na Iran vodi do rata

Napad Izraela na Iran najverovatnije bi doveo do "krvavog rata sa nesagledivim globalnim posledicama", ocenio je bivši kubanski vođa Fidel Kastro.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.11.2011.

22:35

Default images

"Krvavi rat bio bi neizbežan. U to nema sumnje", napisao je Kastro u članku objavljenom u državnom listu.

Bivši predsednik Kube (85) tvrdi da bi svaki ratni čin Izraela protiv Irana bio daleko ozbiljniji nego što su bile vojne operacije protiv Iraka i Sirije, jer bi "dao Teheranu pravo da proširi rat, broj svojih stanovnika i površinu zemlje".

Izrael je poslednjih nedelja upozorio Teheran na moguće vojne napade na iranska nuklearna postrojenja, a tenzije u vezi sa iranskim nuklearnim programom porasle su kada je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila u izveštaju da je Teheran radio na izradi nuklearne bombe i da možda još izvodi tajna istraživanja sa tim ciljem.

Kastro je, međutim, upozorio da bi izveštaj IAEA "mogao da dovede svet na ivicu nuklearnog rata", preneo je AFP.

On je dodao i da Izrael ima mnogo nuklearnog oružja i mogućnost da njime dostigne svaku tačku u Evropi, Aziji, Africi i Okeaniji.

Kastro je u članku pod nazivom "Genocidni cinizam", napisao da je NATO s teškom mukom prošlog meseca završio operacije u Libiji, ali da se čini da je, u odnosu prema Iranu, i dalje na svom ratnom putu.

On je ponovo ustao protiv "imperije Jenkija", što je njegov omiljeni epitet za SAD, koje zajedno sa Velikom Britanijom i Izraelom optužuje za širenje rata protiv Irana.

SAD, EU i njihovi evropski saveznici sumnjaju da je suština programa obogaćivanja uranijuma u Iranu izrada nuklearne bombe.

Teheran, koji odbija da prekine program, negira da namerava da razvije oružje i tvrdi da su njegove nuklearne ambicije usmerene u mirnodopske svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: