Srbi sa severa u sredu na sastanku

Borko Stefanović pozvao predsednike opština sa severa Kosova da u sredu dođu u Beograd na razgovore o prelazima i drugim pitanjima iz dijaloga s Prištinom.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.11.2011.

18:06

Default images

Stefanović je u emisiji B92 Između dve vatre rekao da će na tom sastanku predsednici opština "konkretno čuti koje su opcije za naredni period".

Šef pregovaračkog tima Beograda je rekao da Srbija ostaje uz Srbe na severu i da je važno sačuvati jedinstvo u nastupu prema međunarodnoj zajednici.

S druge strane, predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je u istoj emisiji rekao da su za Srbe na severu neprihvatljiva rešenja koja je u dosadašnjim razgovorima sa Prištinom postigao Stefanović, jer se ne razlikuju od odbačenog Ahtisarijevog plana.

Upitan da li Srbija "mirno predaje Kosovo i Metohiju" primenom onoga što je s Prištinom dogovoreno u Briselu, poput korišćenja registarskih tablica koje izda kosovska policija, Stefanović je odgovorio odrično.

"Srbi neće morati da imaju tablice sa oznakama KS ili RKS", rekao je Borko Stefanović i ponovio da je cilj Srbije očuvanje Kosova i Metohije u
njenom sastavu i stvaranje uslova da Srbi u toj pokrajini ostanu u svojim kućama.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je, međutim, da dogovor o registarskim tablicama podrazumeva da svi
vlasnici vozila s prebivalištem na Kosovu koriste tablice sa oznakama KS ili RKS.

Pantić je rekao da će doći u Beograd na sastanak sa Stefanovićem, ali je ukazao da smatra da su dogovori s Prištinom o katastru, registarskim tablicama i matičnim knjigama "štetni za srpski narod i državu".

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica je istakao da Srbi na severu pokrajine neće prihvatiti albanske carinike na administrativnim prelazima.

Upitan šta će uraditi ako država postigne dogovor s Prištinom o upravljanju prelazima na kojima bi bili predstavnici Srbije, Euleksa i kosovskih vlasti, Pantić je rekao da će u slučaju potrebe podneti ostavku.

"Ako budem morao da biram... ja ću podneti ostavku i biti uz svoj narod na barikadama", rekao je Pantić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: