Za 6 meseci 434 udesa autobusa GSP

U prvoj polovini godine autobusi imali 434 nesreće, a u 123 bili odgovorni. Mesečno kažnjeno 15 odsto vozača.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 14.11.2011.

23:45

Default images

Autobusi Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd", u odnosu na tramvaje i trolejbuse, prednjače po broju saobraćajnih udesa.

Od 684 nezgode, koliko ih je zabeleženo samo u prvoj polovini godine, autobusi su bili akteri u čak 434 slučaja.

U skoro trećini incidenata krivica je do GSP, bilo da je zakazala mašina ili čovek. U zavisnosti od vrste prekršaja, vozače opominju ili im se odbija od plate od pet do 20 odsto. Prosečno mesečno bude opomenuto ili kažnjeno od 10 do 15 odsto vozača.

U GSP je zaposleno blizu 3.000 vozača i mnogo se radi sa njima. Sprovode se kampanje, obuka i doobuka po svim pitanjima u vezi sa bezbednošću.

“Broj prekršaja koje naši vozači čine je, s obzirom na uslove saobraćaja u kojima rade, sveden na najmanju moguću meru. Zaista vrlo mali broj vozača pravi neki od prekršaja, iz razloga što se reaguje na svaku prijavu, odmah po saznanju za učinjeni propust”, kaže Slavica Stevanović, koja je u GSP zadužena za kontakte sa medijima.

U GSP dodaju da oni malobrojni, koji ipak učine propuste, najčešće puše, koriste mobilni telefon, ili pričaju s putnicima u toku vožnje. Retko otvaraju vrata van stajališta ili se raspravljaju s putnicima.

“Prolazak kroz crveno svetlo nije zabeležen”, ističe Stevanovićeva.

U GSP objašnjavaju da nema problema ni kada je prekoračenje brzine u pitanju.

“Naša vozila se kreću uglavnom u gradskom području, gde na većini linija ne mogu da razviju brzinu ni do dozvoljenih 50 kilometara na čas. Prosečna brzina za trolejbuske linije je 12,3 kilometra, a za autobuske 18,9 kilometara na čas. Takođe, posebna pažnja se poklanja vozačima koji rade na linijama čiji delovi trasa omogućavaju da brzina može biti veća, kao što su auto-put, Savska magistrala, Zrenjaninski put, ali se svakodnevnim očitavanjem tahografskih listića sve uočene nepravilnosti koriguju”, kažu u GSP.

Prema statistici Gradskog saobraćajnog preduzeća, u prvoj polovini godine autobusi su u 123 incidenta bili odgovorni za saobraćajke. U periodu od januara do kraja juna najmanje nezgoda imali su trolejbusi - 86, ali je njihova krivica bila u 16 slučajeva, što je 18,6 odsto. Tramvaji su učestvovali u 164 udesa, a samo u dva je njihova odgovornost.

Podaci govore da se do septembra ove godine broj nezgoda povećao u odnosu na isti period lane za 2,2 odsto, dok je procenat udesa na 100.000 kilometara još veći. U poređenju sa prošlom godinom za 5,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: