DPK ponovo napadaju Insajder

NVO "Doktori protiv korupcije" ponovo su novim saopštenjem napali "Insajder" i B92 povodom serijala "Kupoprodaja zdravlja".

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

18:27

Default images

Ova nevladina organizacija, naime, tvrdi da je Ministarstvo zdravlja uticalo na programe B92 preko naknada za emitovane spotove kojima se apelovalo na građane da redovno odlaze na medicinske preglede. Ujedno odbacuju tvrdnje da je profesor Zoran Radovanović pretio ekipi Insajdera.

Novo saopštenje "Doktora protiv korupcije" usledilo je nakon reakcije Insajdera na njihovu prvu ocenu početnih epizoda serijala "Kupoprodaja zdravlja".

B92 prenosi u celosti i novo saopštenje NVO Doktori protiv korupcije "Insajder ili autsajder":

Iza svađalačke galame se uvek krije slabost argumenata. Tako je i sa ostrašćenim saopštenjem Insajdera B92 povodom naše analize dosadašnjeg serijala o korupciji u zdravstvu. No, pođimo redom.

1.Prvo o konfliktu interesa prof. Radovanovića:o tome kako udruženje lekara epidemiologa "Liga za imunizaciju" misli da iskoristi godišnju donaciju farmacuetske firme od sto dvadeset (120) evra je najbolje da se ekipa Insajdera obavesti sama na sajtu www.vakcine.rs. Ali uporne tvrdnje Insajdera da je pomenuti iznos od 120 evra krunski dokaz konflikta interesa prof. Radovanovića i 30-tak kolega iz tog udruženja je znak ozbiljne intelektualne konfuzije. I da li to treba da je to najvažniji deo emisije o nabavci vakcine protiv gripa?

2. O pretnjama prof. Radovanovića ekipi Insajdera. Dramatski efekti su važni za Insajder ali ovde treba imati osećaj za realnost i meru. Prof. Radovanović i njegove kolege lekari nisu horde divljih fudbalskih navijača iz vaših predhodnih serijala da biste se osećali toliko ugroženim. Ali, kako smo dobili potpuno drugačiju informaciju od profesora, ali o tome kako su ga vaši novinari uznemiravali i pretili u traganju za izjavom, bilo bi neophodno da date na uvid javnosti međusobnu korespondenciju.

3. Posebno je važno da se javnost upozna sa vašim integralnim dopisom g. Polu Vinkeu, predsedniku EHFCN iz Brisela, koji se ni kriv ni dužan našao u iskonstruisanim novinarskim nebulozama pre svega vezanim za optužbe da SZO radi protiv interesa čovečanstva.
4. Dalje, ljutito negirate naše odbijanja da učestvujemo u Insajderu: ovi mailovi pokazuje kako ste prvo http://www.healthcareanticorruption.org/saopstenja/saopstenje_11nov2011.html#B92_zahvaljuje_9oktobar zahvalni za dokumente o najvećim aferama koje ste dobili od našeg udruženja (počev od aprila o.g.), ali i kako prof.Dragana Jovanović, i pored http://www.healthcareanticorruption.org/saopstenja/saopstenje_11nov201 .html#B92_insistira_na_interviju_sa_prof.Draganom_Jovanovic insistiranja vaše novinarke, učtivo http://www.healthcareanticorruption.org/saopstenja/saopstenje_11 nov2011.html#-prof.Dragana_Jovanovic_odbija_intervju_za_B92_Insajder izbegava intervju jer je uvidela da Insajder ide u pravcu razvodnjavanja i "načelne" priče o aferi vakcina i aferi trgovine listama čekanja na onkologiji.

5. Evo sada i nekoliko pitanja za vas kao medijski istaknute borce protiv korupcije:

- Da li za javni interes nije neuporedivo važnije razotkriti kako to http://www.naslovi.net/2009-07-10/glas-javnosti/za-devedesetdvojku-nema-tendera/1231855 dobija posao bez tendera u vrednosti od 183.000 evra od organa državne uprave? Ipak je 183.000 evra neuporedivo veći iznos od 120 evra!

- Ili zašto Ministarstvo zdravlja http://www.healthcareanticorruption.org/saopstenja/saopstenje_11nov2011.html nesrazmerno najviše finansira B92 (http://www.antikorupcija-savet.gov.rs/Storage/Global/Documents/mediji/IZVESTAJ%20O%20MEDIJIMA,%20PRECISCENA%20VERZIJA.pdf podudarno sa ocenama iz izveštaja Verice Barać)?

Bizarno je da svu svoju novinarsku istraživačku energiju fokusirate na 120 evra i malo udruženje epidemiologa, zar ne!

- Ili, kada već insistirate toliko na konfliktu interesa, imamo saznanje da je g.Veran Matić, jedan od čelnika B92, http://www.rzzo.rs/index.php/organizacija-main/direkcija-main/medicina-main porodično povezan sa direktorkom jednog velikog sektora u RFZO. Taj sektor je između ostalog i zadužen za kontrolu lista čekanja. Na žalost, za preko dve godine koliko javnost bruji o tragičnoj trgovini listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine zbog koje su stotine obolelih od raka uskraćene za blagovremenu terapiju, direktorka tog sektora se ni jednom nije oglasila niti preduzela zakonom predviđene mere. Ali ni B92 se nije posebno istakao u obradi ove monstruozne afere od najveće društvene važnosti. Da li je ovo saznanje tačno i da li u ovom slučaju postoji konflikt interesa koji sprečava objektivno informisanje javnosti?

Uzgred, jedno upozorenje sa naše strane kao zdravstvenih radnika. U prvom prilogu izmislili ste da je Evropska agencija ustvari EHFCN, u saopštenju izmšiljate nekakvog Dragana Karađinovića. Očito postoji problem sa faktima, drugim rečima postoji tendencija konfabulacije (na latinskom confabulatio-izmišljanje činjenica, epizoda). Takvo stanje nije spojivo sa kredibilnim istraživačkim novinarstvom.

Nadamo se da ste do sada shvatili da je razotkrivanje korupcije u zdravstvu neuporedivo kompleksnije od vaših dosadašnjih tema tipa putna, fudbalska mafija, Kolubara...itd, te zahteva mnogo veću stručnost i studioznost, a pre svega objektivnost u prikazivanje činjenica.

Profesor Dragana Jovanović

Dr Draško Karađinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: