Berluskoni ponosan na svoj rad

Nekadašnji premijer Italije Silvio Berluskoni je rekao da je ponosan na svoj rad tokom ekonomske krize i da bi želeo da ponovo bude na putu vlade.

Izvor: Beta

Nedelja, 13.11.2011.

10:48

Default images

"Ponosan sam na ono što smo uspeli da uradimo tokom ove tri i po godine označene medjunarodnom krizom bez presedana u istoriji", napisao je Berluskoni u pismu lideru vanparlamentarne partije Desnica Frančesku Storačeu.

"Delim vaša uverenja i nadam se da ćemo zajedno ponovo biti na vladinom putu", naveo je Berluskoni.

To je njegova prva reakcija nakon odlaska s mesta premijera na kome je proveo 17 godina. Berluskoni je podneo ostavku sinoć, čim je parlament odobrio hitne antikrizne mere.

On je ocenio da je izgubio apsolutnu većinu u parlamentu zato što je "na kraju u parlamentu prevladala logika malih ucena i otpadnika, što su stare mane italijanske politike". Berluskoni je time napao predsednika Predstavničkog doma Djanfranka Finija, bivšeg saveznika koji je pre godinu dana prešao u opoziciju.

Ko će naslediti Berluskonija?

Predsednik Italije počeo je sastanke sa političkim liderima i šefovima parlamentarnih stranaka da bi utvrdio ko može formirati novu vladu.On se nada da će nova vlada pomoći da se zemlja spase finansijske katastrofe. Za sada je ekonomista i bivši evropski komesar Mario Monti (68) glavni kandidat za fotelju u kojoj je do sinoć bio Silvio Berluskoni. Đorđo Napolitano je jutros najpre primio predsednika Senata, što je bio prvi u nizu sastanaka koji će trajati ceo dan. Ukoliko bude saglasnosti, on će moći da večeras poveri Montiju formiranje nove vlade.

Berluskoni je, kako je i obećao, ostavku na mesto premijera podneo sinoć, čim je Parlament odobrio hitne antikrizne mere. Kako javlja agencja AFP, italijanska štampa danas kaže "Zbogom!" Berluskoniju, ukazujući da je to "istorijski dan" i "kraj jedne ere".

"Zbogom Berluskoniju, put je slobodan za Montija", piše "Korijere dela Sera".

Torinska "La Stampa" podseća da su "pištaljkama i uvredama" građani sinoć propratili odlazak "Kavalierea". Dnevnik "Il Mesađero" piše da će jučerašnji dan, kao istorijski, "ostati u sećanju Italijana" jer se "završava period od 20 godina tokom kojih je Berluskoni predstavljao, u dobru i zlu, osovinu politike".

Pored odlaska Berluskonija, mediji pišu i o teškoćama koje su pred Mariom Montijem: "Put je brdovit" - upozorava "Il Korijere".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: