Vlada bez dogovora o deklaraciji

Vlada Srbije ni danas nije uspela da dogovori konačan tekst deklaracije o Kosovu, jer vladajuće stranke ne mogu da se dogovore o detaljima teksta, saznaje B92.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

18:32

Default images

Zbog toga je i dalje neizvesno kada će Skupština Srbije raspravljati o Kosovu.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je, gostujući u emisiji "Između dve vatre", na televiziji B92, da je usvajanje ove deklaracije veoma osetljivo, jer bi moglo da predstavlja prekretnicu u odnosu Beograda prema Kosovu.

Ivanović je izjavio da ne očekuje razlaz Srba sa severa Kosova i Vlade Srbije o pitanju barikada, ali i naveo da je teško da će kod tamošnjih Srba proći plan o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

"Siguran sam da barikade predstavljaju ozbiljan osnov za pronalaženje boljeg rešenja", kazao je Ivanović za B92.

Prema njegovim rečima, teško će moći da "prođe" plan o integrisanom upravljanju, jer će 99 odsto Srba sa severa Kosova biti protiv postavljanja albanskih carinika na administrativne prelaze.

Na pitanje da li je vladajuća koalicija "napukla na pitanju" Kosova, Ivanović je kazao da to što Srpski pokret obnove, koji je u Vladi Srbije, zagovara drugačiji stav, to još ne znači da je vlada promenila kurs.

"To ne znači da je Srbija promenila kurs prema Kosovu", kaže Oliver Ivanović.

Odbornici četiri opštine na severu Kosova saopštili su danas da su dogovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine protivni interesima srpskog naroda i da se neće dozvoliti njihova primena u tim opštinama.

Do sada postignuti dogovori s Prištinom tiču se slobode kretanja, matičnih knjiga, katastra i carinskog pečata.

U zaključcima koji će biti upućeni Vladi i Skupštini Srbije odbornici su ponovili da je "neprihvatljivo prisustvo bilo kakve carine i pogranične policije na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje i da oni nikada ne mogu postati granični prelazi".

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao je da dogovori postignuti s Prištinom nisu protivni interesima Srba na Kosovu i da svi državni organi, ma na kom nivou, moraju da sprovode odluke svoje države.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kaže za B92 da su na jučerašnjem sastanku odbornika opština sa severa Kosova i Metohije ponovo potvrđeni zahtevi da se preispita nastavak dijaloga s Prištinom i ustavnost do sada postignutih dogovora.

"Jedan od najvažnijih zaključaka bio je ponovljeni stav da ne prihvatamo granične punktove na liniji između pokrajina i centralne Srbije, na taj način su predsednici četiri opštine potvrdili jedinstvo i istovremeno su uputili pismo poslanicima u Skupštini Srbije da i oni slede primer odbornika koji su jasno rekli da ne žele da žive u nezavisnom Kosovu i da, u slučaju da se u Narodnoj skupštini bude razmatrala neka deklaracija koja bi bila u suprotnosti sa Ustavom, oni stanu na stranu svog naroda i glasaju protiv takve deklaracije", kaže Pantić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: