Turska protiv vojne akcije u Iranu

Turska se protivi bilo kakvom vojnom napadu na Iran, rekao je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.11.2011.

18:37

Default images

On je upozorio da takve spekulacije mogu da destabiliziju čitav region.

"Mislimo da nije ispravno čak ni spominjati moguću vojnu intervenciju u regionu. Protivimo se takvoj intervenciji i verujemo da bi ona dovela do veće nestabilnosti", prenela je agencija Anadolija Davutogluovu izjavu.

"Neprihvatljivo je da zemlje za koje se sumnja da imaju nuklearno oružje stvaraju nove tenzije u našem regionu", dodao je Davutoglu, aludirajući na Izrael, preneo je AFP.

Davutoglu je dao ovu izjavu u jeku spekulacija da bi Izrael mogao da napadne Iran, jer je predsednik Šimon Peres prošlog vikenda upozorio da je takav napad "sve verovatniji".

Teheran je na to odgovorio da će uzvratiti na svaki napad ili čak pretnju vojnom akcijom.

"Neophodno je eliminisati nuklearno naoružanje, ne samo u ovoj ili onoj zemlji, već u čitavom regionu", naglasio je Davutoglu.

On je, takođe, pozvao Iran i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da budu "jasni i otvoreni" u optužbama i odgovorima na njih.

IAEA je, u međuvremenu iznela do sada najoštrije optužbe da Iran tajno radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja, a ta agencija prosledila je juče grupi od 35 zemalja satelitske snimke, pisma i dijagrame koji, kako tvrdi, to potvrđuju.

Napetost zbog iranskog nuklearnog programa je porasla ranije ove sedmice kada je IAEA saopštila u izveštaju da je Teheran radio na izradi nuklearne bombe i da možda još izvodi tajna istraživanja sa tim ciljem.

Spekulacije medija o mogućoj akciji Sjedinjenih Američkih Država ili Izraela takođe su intenzivirane tokom poslednjih sedmica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: