Turska: Kurdi oteli brod

Naoružana kurdska grupa otela je brod sa 19 putnika u blizini Istanbula, saopštilo je tursko Ministarstvo saobraćaja.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

19:16

Default images

Ministar Binali Jildirim izjavio je da je četiri ili pet otmičara, koji tvrde da su članovi oružanog krila kurdske pobunjeničke grupe Radnička partija Kurdistana, otelo brod pošto je isplovio iz luke Izmit.

Otmičari do sada nisu ispostavili nikakve zahteve, a jedan od njih naoružan bombom nalazi se u kabini kapetana, izjavio je ministar Jildirim.

Turski ministar rekao je da je na brodu 19 putnika i četvoro članova posade.

Turski mediji prvobitno su preneli da je jedan otmičar naoružan bombom oteo brod sa putnicima.

Kurdi se bore za nezavisnost jugoistočnog dela Turske, koji je uglavnom nastanjen Kurdima. PKK je zabranjena u Turskoj i proglašena terorističkom organizacijom.

Pripadnici te partije češto izvode terorističke napada u turskim gradovima, posle čega turska vojska i policija obično žestoko odgovaraju napadom na kurdska naselja, ne libeći se da upadnu i na teritoriju susednog Iraka.

Kurdska agencija Firat javila je, ne navodeći izvore, da oteti brod plovi ka dobro čuvanom ostrvu Imrali, na kojem vođa kurdskih pobunjenika Abdulah Odžalan služi doživotnu kaznu zatvora.

Kurdi su ranije više puta isticali zahtev za oslobađanje Odžalana kao glavni uslov za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: