SB UN bez saglasnosti o Palestini

Odbor Saveta bezbednosti UN nije postigao dogovor o palestinskom zahtevu za puno članstvo u UN, rekao je portugalski ambasador u UN Žoze Filipe Moraeš Kabral.

Izvor: B92, Beta

Petak, 11.11.2011.

18:03

Default images

Odluka komiteta za članstvo dovela je nastojanja Palestinske uprave da se prizna država Palestina na Zapadnoj obali i pojasu Gaze još jedan korak bliže propasti, navodi Rojters.

Sada je na Palestincima, koji nisu uspeli da obezbede devet potrebnih glasova da bi rezolucija SB u prilog njihovom zahtevu bila usvojena, da odluče da li će pozvati na glasanje o tome.

Palestinska strana trenutno ima osam pristalica od 15 zemalja članica SB tako da, i ako palestinska delegacija odluči da se glasa o zahtevu, neće biti potrebno da SAD ulože veto koji su najavile, da to blokiraju.

Ambasador Kabral rekao je novinarima posle današnjeg zatvorenog sastanka da je komitet odobrio nacrt izveštaja i da ga je poslao Savetu koji će odlučiti kakvu akciju da preduzme.

"Savet će dobiti izveštaj i diskutovati o budućoj inicijativi", rekao je portugalski ambasador.

Palestinski predsednik, Mahmud Abas je 23. septembra zvanično predao zahtev za punopravno članstvo Palestine u UN. Izrael i SAD se tome oštro protive, tvrdeći da je zahtev usmeren na delegitimizaciju Izraela.

Oni tvrde da jedini način da Palestinci dobiju državu vodi kroz pregovore koji su u zastoju već više od godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: