Haos u Varšavi na Dan nezavisnosti

Marš nezavisnosti u Varšavi, kojim poljski nacionalisti redovno obeležavaju nacionalni praznik, zabranjen je posle žestoke tuče učesnika s policijom.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

17:09

Default images

Nacionalni praznik obeležava dan kada je Poljska 1918. godine stekla nezavisnost.

Poljski mediji javljaju da je u napadu na policijski kordon povređeno nekoliko policajaca, koji su odvajali desničare od kontramarša levičarskih organizacija. Varšava je potpuno paralisana jer su tokom dana zakazane 23 različite manifestacije povodom Dana nezavisnosti.

Gradske vlasti Varšave, posle polučasovne bitke radikalne nacionalističke omladine s policijom, odlučile su da narede raspuštanje marša i zabrane da krene trasom kako je planirano.

Na Trgu Ustava, u centru poljske prestonice, okupilo se po podne nekoliko hiljada uglavnom mladih, sa njima i huligani poljskih fudbalskih klubova, a sudeći po zastavama Srbije, Hrvatske i Slovačke u masi i najavljena huliganska pojačanja iz tih zemalja.

Sazvali su ih Nacionalno-radikalni blok i ultrakatolička Svepoljska omladina da u patriotskom duhu uz obavezno skandiranje "Poljska cela biće bela" obeleže godišnjicu nezavisnosti i povratka Poljske na mapu Evrope posle 123 godine podeljenosti.

Skoro 2.000 mladih iz poljskih levičarskih organizacija, okupljenih u blizini, od podneva je očekivalo njihov marš u nameri da ga blokira. Oni su takođe imali podršku stranih saboraca, sa njima su bili mladi antifašisti i anarhisti iz Nemačke, koji su došli na miting Raznobojna i nezavisna.

Početak Marša nezavisnosti velika grupa radikalnih nacionalista pretvorila je u pravu bitku s policijom u pokušaju da prodru do "raznobojnih", a policija je nastojala da ih rastera suzavcem, vodenim topovima i pendrecima.

Maskirani mladići s kapuljačama na glavama i maramama preko usta počeli su na policiju da bacaju petarde, flaše, kamenice i sve što na ulici dohvate.
Beta - Xinhua
Mediji imaju nezvanične informacije da je nekoliko policajaca ranjeno, a dvojica su morala da budu prevezena u bolnicu.

"Mislim da je to nešto što smo očekivali. Veliku ulogu tu ima organizator, koji treba da apeluje na učesnike marša da se smire i raziđu", kazao je portparol Glavne komande poljske policije Marijuš Sokolovski.

Prethodno su se s policijom, koja nije htela da im dozvoli da blokiraju trasu pohoda, sukobili i levičari, jer je policija pokušala da ih spreči da napadnu grupicu desničara.

Zbog toga je privedeno u policijske stanice stotinu učesnika mitinga Raznobojna i nezavisna, kazao je novinarima portparol varšavske policije Maćej Karčinjski.

Varšavu su danas na nacionalni praznik i obeležavanje 93. godišnjice nezavisnosti bukvalno paralisale ravno 23 najavljene manifestacije, počev od državne svečanosti pred Grobom neznanog junaka.

Na njoj je predsednik Poljske Bronjislav Komorovski apelovao na nacionalno pomirenje i prestanak poljsko-poljskog rata sukobljenih pogleda na svet na političkoj sceni u interesu Poljske, koju treba što bezbolnije provesti kroz preteću krizu.

"Pronaći odgovorne za nerede"

(Foto: Beta)
Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski zatražio je posle uličnih nereda U Varšavi da ubuduće organizatori snose troškove štete koje naprave učesnici njihovih manifestacija.

U Varšavi je došlo do sukoba između policije, ultranacionalista koji su učestvovali u Maršu nezavisnosti i levičara koji su organizovali kontramiting.

Komorovski je najavio izmene zakona koje će pogoditi pre svega organizatore onih manifestacija koje se pretvaraju u vandalsko uništavanje imovine i izgrede.

"Dao sam zadatke pravnicima i mislim da može da se nađe rešenje bez potrebe da se menja Ustav. Radi se o tome da odgovornost za uništavanje na mestu manifestacije bude na njenim organizatorima", rekao je Komorovski.

Izmene zakona trebalo bi takođe da olakšaju policiji da identifikuje izgrednike sa kapuljačama i maramama preko lica.

"Treba da bude jasno ko je krivac za kršenje zakona, ugrožavanje bezbednosti i sramotu", rekao je Komorovski posle vanrednog sastanka sa svojim savetnicima.

Poljski predsednik osudio je postupak organizatora Marša nezavisnosti i kontramitinga, koji su uoči svojih skupova pozivali na dolazak pojačanja iz inostranstva.

Policija je danas popodne uspela da obezbedi da se ucesnici te dve manifestacije ne upuste u međusobne okršaje intervenišući nekoliko puta vodenim topovima, suzavcima i pendrecima.

U bolnice u Varšavi primljena je 21 povređena osoba. Povređeno je i 17 policajca, a privedeno je oko 200 učesnika nereda.

Tokom uličnih sukoba pričinjena je velika materijalna šteta, demolirana su policijska patrolna vozila, zapaljeno reportažno vozilo poljske televizije TVN i oštećeno vozilo agencije IAR.

Premijer Donald Tusk takođe je zatražio je da se svi krivci koji su učestvovali u incidentima u Varšavi strogo kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: