Klintonova: Kina da pritisne Iran

Američka državna sekretarka Hilari Klinton zatražila je od Kine da iskoristi svoj uticaj i poveća pritisak na Iran.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

10:11

Default images

Klintonova je tokom susreta sa kineskim šefom diplomatije Jang Điećiem, pred samit Azija-Pacifik ovog vikenda, detaljno razgovarala o Iranu i pozivima Zapada da se uvedu dodatne sankcije islamskoj državi, preneo je AFP izjavu američkog zvaničnika.

Američka državna sekretarka je rekla da je "ključno da kineski državnici komuniciraju privatno, ali i javno sa iranskim vlastima, koje su na opasnom kursu", naveo je zvaničnik koji je prisustvovao razgovorima, ali je tražio da mu se ne navodi ime.

Kina koja je, zajedno sa Rusijom, jedan od glavnih diplomatskih potpora Irana, u četvrtak je odbacila pozive za uvođenje dodatnih sankcija i insistirala na daljem dilalogu o iranskom nuklearnom pitanju. Međunarodna agencija za atomsku energiju u utorak je saopštila da je "ozbiljno zabrinuta" zbog "pouzdanih informacija" da je Iran "preduzimao aktivnosti povezane sa razvojem uređaja za izazivanje nuklearnih eksplozija".

Američki zvaničnici su rekli da je Klintonova takođe zatražila od Kine saradnju u okončanju nuklearnog programa Severne Koreje i ubeđivanju sirijskog lidera Bašara al-Asada da obustavi smrtonosne obračune sa opozicijom. Klintonova je iskoristila priliku i da izrazi zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Kini i njene makroekonomske politike, ali je rekla da SAD ne pokušavaju da ograniče sve snažniju azijsku silu.

Uoči susreta s kineskim diplomatom Klintonova je, u govoru u Centru istok-zapad u Honolulu, istakla da "kada vide podatke o pravnicima, umetnicima i drugima koji su uhapšeni ili nestali, SAD o tome govore javno i privatno". Ona je tom prilikom izrazila zabrinutost i zbog Tibetanaca u Kini i slepog aktiviste koji je u kućnom pritvoru.

Pred dolazak kineskog predsednika Hu Đintaoa na Havaje Klintonova je rekla da su SAD "alarmirane nedavnim incidentima na Tibetu, gde su se mladi ljudi samospaljivali u znak protesta, kao i zbog nastavljanja držanja u kućnom pritvoru slepog kineskog aktiviste pravnika Čen Guangčenga".

Ona je u govoru pozvala Kinu da "krene drugim putem". Američka državna sekretarka je najviši zvaničnik SAD koji je u poslednje vreme javno izrazio zabrinutost povodom Tibeta i Čena, iako o tome humanitarne agencije i štampa govore i pišu mesecima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: