Grčka dobila novu vladu

Članovi nove grčke koalicione vlade u koju je prvu put od 1974. godine ušla i partija ekstremne desnice položili su danas zakletvu u predsedničkoj palati.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 11.11.2011.

10:48

Default images

Nova grčka vlada koju je formirao juče izabrani premijer Lukas Papadimos ima ukupno 17 ministara od kojih su 14 socijalisti, dvojica su pripadnici konzervativnih partija, a jedan je član ekstremno desničarske partije.

Vlada nacionalnog jedinstva treba da omogući sprovođenje mera štednje u okviru paketa pomoći EU.

Od 1974. godine, kada je je srušena vojna diktatura u Grčkoj, to je prvi put da vladu čini i predstavnik partije desnog centra.

Član partije bliske francuskoj ekstremno desnoj partiji Nacionalnog fronta advokat Makis Voridis imenovan je za ministra saobraćaja, dok je novi grčki ministar za razvoj koautor antisemitskog pamfleta Adonois Georgiadis, navodi agencija Frans pres.

Evangelos Venizelos, član Socijalističke partije zadržao je u novoj vladi mesto ministra finansija, dok je novi šef grčke diplomatije bivši evropski komesar i potpredsednik partije Nova demokratije Stavros Dimas.

Među socijalistima koji su zadržali mesta ministara u novoj grčkoj vladi su i ministri zdravlja i obrazovanja Andreas Loverdos i Ana Diamantopulo, i ministar za okolinu Jorgos Papakonstantinu.

Maratonski dogovori o formiranju koalicione vlade bili su neizvesni sve do poslednjeg časa, što potvrđuje i podatak da su novi ministri položili zakletvu sa izvesnim odlaganjem.

"Uveren sam da je učešće zemlje u evrozoni garancija za monetarnu stabilnost. Svi mi možemo biti optimisti oko krajnjih rezultata sve dok budemo ujedinjeni", istakao je novi premijer Lukas Papademos, koji je formirao vladu nacionalnog jedinstva.

U trenutku kada se zemlja našla na "ključnom raskršću", premijer je pozvao sve Grke da doprinesu rešavanju krupnih problema.

Merkelova i Sarkozi pozdravili novu grčku vladu

(Foto: Tanjug)
Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi pozdravili su formiranje nove grčke vlade i obećali Grčkoj punu podršku u njenim naporima da izađe iz krize.

Vođa evrozone Žan Klod Junker pridružio se čestitkama i izrazio uverenje da će nova grčka vlada u potpunosti ispuniti svoje obaveze prema evro zone.

Grčki premijer Lukas Papadimos formirao je danas vladu nacionalnog jedinstva koju čine ministri tri stranke - vladajućeg PASOK-a, konzervativne Nove demokratije i desničarskog LAOS-a, a glavni zadatak joj je da sprovede program EU za prevazilaženje finansijske krize.

Merkelova je poželela uspeh bivšem potpredsedniku Evropske centralne banke koji je danas formirao svoju novu koalicionu vladu.

"Radujem se našoj saradnji i uveravam vas da vas Nemačka podržava, kao i grčki narod u ovim teškim trenucima, u odgovoru zajedničkim izazovima u Evropi i u evro zoni", napisala je Angela Merkel u telegramu čestitke upućenu novom Lukasu Papademosu.

Ona je navela da se od premijera i njegove vlade očekuje mnogo i da oni treba da sprovedu neophodne i odlučne reforme kojim će se Grčka izvesti iz sadašnje krize.

Novu vladu prati s pažnjom Evropska unija i Međunarodni monetarni fond koji očekuju normalizaciju političkog života u Grčkoj i primenu drugog plana evropske pomoći koji su u oktobru usvojile zemlje evro zone, navodi agencija Frans pres.

Sarkozi je u imejl poruci grčkom premijeru takođe pozdravio formiranje koalicione vlade u Grčkoj, koja treba da osigura u potpunosti sprovođenje sporazuma EU od 27. oktobra o merama za izlazak iz krize.

"U ovom ključnom periodu... uveren sam da ćete imati srca da preduzmete potrebne mere da bi Grčka nastavila u potpunosti da igra svoju ulogu u Evropi, jaka, sabrana i verna svojim idealima", napisao je francuski predsednik.

On je naveo da će Francuska, kao prijatelj Grčke nastaviti da joj pruža podršku i pomoć da sprovede do kraja reforme koje će dozvoliti zemlji da se vrati na put konkurentnosti i rasta.

Predsednik Evrogrupe, 17 zemalja koje koriste evro kao valutu, rekao je danas da je uveren da će Grčka poštovati sve svoje obaveze u evrozoni.

"Uveren sam da nova grčka vlada, koju podržava velika većina u Prlamentu, neće dozvoliti da se senka sumnnje nadvija nad njenom čvrsto preuzetom obavezom da Grčku izvede iz teške situacije u kojoj se nalazi i da će u potpunosti poštovati svoje obaveze prema evro zoni", rekao je Junker u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: