Šešelj ponovo odbio da se izjasni

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je ponovo odbio da se pred Tribunalom izjasni o krivici po trećoj, dopunjenoj optužnici za nepoštovanje suda.

Izvor: Beta

Petak, 11.11.2011.

16:17

Default images

Pošto je Šešelj to učinio i pre sedam dana, sudija Barton Hol u spis je, po pravilima suda, uveo da je optuženi izjavio da nije kriv.

Tribunal je Šešelja, krajem maja, optužio za nepoštovanje suda zato što je odbio više sudskih naloga da sa svoje internet stranice ukloni tri knjige i dokumente u kojima se otkriva identitet zaštićenih svedoka.

Početkom jula, Šešelj je izjavio da nije kriv po toj optužnici.

Optužnica je u oktobru proširena navodom da Šešelj, potom, nije postupio po ponovljenom nalogu suda od 15. jula da sa svoje internet stranice ukloni ukupno četiri knjige i druge dokumente koji sadrže podatke o identitetu svedoka.

Kao i prošlog petka, Šešelj je u sudnici rekao da ne želi da se izjasni zbog toga što mu je sudski sekretar krajem oktobra uveo nadzor razgovora sa pravnim savetnicima zbog sumnje da im je prenosio poverljive informacije.

"Rado bih se izjasnio, ali ne mogu, zato što ne razumem optužnicu i neću moći da se izjasnim dok mi ne omogućite pravnu pomoć", rekao je Šešelj u sudnici.

On je ocenio da mu je nadzorom razgovora s pravnim savetnicima narušeno jedno od osnovnih procesnih prava - pravo na pravnu pomoć.

Šešelj je od pretresnog veća zatražio da odmah naloži sudskom sekretaru da ukine nadzor njegovih razgovora s pravnim savetnicima.

Podneo je i zahtev za obeštećenje od 1.000 evra zbog "pretrpljene brige, frustracije i osećaja zbunjenosti, usamljenosti i napuštenosti" izazvanih nadzorom razgovora sa savetnicima.

Šešelj je protestovao i zbog hrane u sudskom pritvoru u Sheveningenu. On je u sudnicu doneo neotvorenu porciju te hrane i ponudio je sudiji Holu da je proba.

"Nudim vam nagodbu: probajte samo jedan zalogaj, a ja ću zauzvrat sa svoje internet stranice skinuti tri knjige i sve dokumente", rekao je Šešelj sudiji.

Sudija Hol uzvratio je da "neće dozvoliti Šešelju da ročište pretvori u farsu", a da će o njegovim primedbama na hranu biti obavešten sudski sekretar.

Krajem oktobra, Tribunal je Šešelja osudio na 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, utvrdivši da je on, uprkos zabrani suda, namerno objavio identitet 10 zaštićenih svedoka u jednoj od svojih knjiga.

Šešelj je ranije već bio osuđen na 15 meseci zatvora zbog istog prekršaja, a kazne su mu objedinjene.

Šešelj je više puta pred Tribunalom najavio da će "izazvati deset procesa za nepoštovanje suda" kako bi rad suda učinio apsurdnim.

U trećoj optužnici za nepoštovanje suda piše da je Šešelju nizom odluka Tribunal naložio da sa svoje internet stranice ukloni više dokumenata, uključujući tri njegove knjige, "koji sadrže informacije koje otkrivaju identitet više svedoka" iz glavnog procesa koji se protiv vođe radikala vodi po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine.

Premda su i Šešelj i njegov sin Nikola Šešelj, na koga je internet stranica registrovana, potvrdili da su te naloge dobili, oni nisu postupili po nalogu Tribunala i nisu uklonili dokumente, piše u optužnici.

"Svojim postupcima i propustima, Šešelj je počinio delo nepoštovanja suda tako što je svesno i namerno ometao sprovođenje pravde propuštajući da ukloni poverljive dokumente sa svoje intenet stranice uprkos nalozima Tribunala", piše u jedinoj tački optužnice.

U glavnom postupku protiv Šešelja, završne reči biće održane od 5. marta iduće godine.

U pritvoru Tribunala u Sheveningenu, Šešelj je od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud obelodanio optužnicu protiv njega.

Posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, suđenje je počelo u novembru 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: