Udruženja protiv otpisa duga RTS-u

Medijska i novinarska udruženja i asocijacije zatražili su od Vlade Srbije da odbije predlog RTS-a i Ratela da RTS-u otpiše dug za korišćenje radio-frekvencija.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

16:37

Default images

RTS i Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) su 8. novembra predložili Vladi da donese zaključak kojim bi se RTS-u otpisao dug nastao usled korišćenja radio-frekvencija.

U zajedničkom saopštenju Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres navode da bi Vlada usvajanjem tog zahteva prekršila ne samo zakone o radio-difuziji i o elektronskim komunikacijama, već bi pogazila i sopstvena opredeljenja iz tek usvojene Medijske strategije.

Srbija se Strategijom obavezala da će podsticati razvoj medijskog tržišta i stvarati nediskriminatorne uslove za zdravu konkurenciju u medijskoj industriji i njen održivi razvoj, navodi se u saopštenju i dodaje da se Srbija obavezala da će finansiranje javnih servisa biti u skladu s propisima koji se odnose na kontrolu državne pomoći.

Novinarska i medijska udruženja i asocijacije ističu da je Javni servis Zakonom o radio-difuziji već oslobođen plaćanja naknade koju komercijalne radio i TV stanice plaćaju za pravo na emitovanje, te bi njegovo oslobađanje i naknada za frekvencije dodatno diskriminisalo komercijalne stanice i kompromitovalo konkurenciju na medijskom tržištu.

U saopštenju se navodi da je razlog zbog kojeg RTS i Ratel traže otpis duga - navodna šteta koju RTS trpi usled izdvajanja emisione tehnike u zasebno Javno preduzeće, apsolutno neosnovan.

"RTS ne samo da je godinama bez ugovora i bez naknade koristio državnu emisionu infrastrukturu, već je istu i izdavao, a novac od zakupa se, umesto da ide u budžet države, kao vlasnika, zadržavao na računima Javnog servisa", piše u saopštenju.

Medijska i novinarska udruženja i asocijacije pozivaju Vladu da, umesto da otpiše jednoj medijskoj kući dugove, što pre počne primenu rešenja predviđenih Medijskom strategijom, i to posebno onih koja se odnose na novi model projektnog finansiranja javnog interesa u medijskom sektoru, a na čiju isključivu primenu se Vlada Strategijom obavezala već od 1. januara iduće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: