Davutoglu u poseti Beogradu

Turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu doputovaće u Beograd, gde će se sastati sa svojim kolegom Vukom Jeremićem, saznaje Danas.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

23:29

Default images

Prema izvoru našeg lista, Davutoglu bi trebalo da donese usaglašeni tekst sporazuma sa kompromisnim rešenjem za pomirenje unutar Islamske zajednice Srbije i da ga predstavi srpskim zvaničnicima. Ovo je njihov treći susret u poslednje tri sedmice.

Kako je objasnio jedan neimenovani turski diplomata za list Harajet, cilj razgovora sa srpskom stranom je uspostavljanje jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji. Isti list piše da je taj visoko pozicionirani diplomata dodao da je „Srbija zahtevala tursko učešće u rešavanju ovog problema“ i da „ceo proces vode dvojica ministara inostranih poslova u čestim razgovorima ‘u četiri oka’“, jer „Turska vidi Sandžački region kao most prijateljstva sa Srbijom“.

Kako objašnjava sagovornik Danasa, premijer Srbije Mirko Cvetković bi trebalo krajem iduće sedmice da otputuje u Tursku na razgovore sa turskim zvaničnicima.

Istovremeno, poglavari islamskih zajednica Turske i Srbije, Mehmed Gormez i Adem Zilkić, danas su se sastali u muslimanskom svetilištu Meki, gde predvode hodočašće svojih vernika. Tema sastanka bilo je pomirenje islamskih zajednica u ovoj državi, potvrdio je za Danas reis-ul-ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije Adem Zilkić.

"Nikakav uvid u tekst predloženog sporazuma nisam imao, niti oni imaju nameru da ga obelodanjuju pre potpisivanja sporazuma. Pomirenje unutar IZ nema alternativu i u interesu je svih muslimana u Srbiji. Sve strane treba da budu uključene u pregovore u cilju prevazilaženja problema radi postizanja muslimanskog jedinstva", naglasio je Zilkić.

Pre četiri dana objavljena je informacija da je tročlana delegacija IZ Srbije bila na večeri, koju je priredio poglavar IZ Turske Mehmed Gormez, u glavnom uredu IZ Turske u Meki i da su dvojica muslimanskih poglavara razgovarali o objedinjavanju IZ u Srbiji.

U svetlu današnjih razgovora dvojice verskih poglavara muslimana Turske i Srbije, Danasovi izvori navode, da treba posmatrati i današnju posetu Beogradu šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua.

O sporazumu kojim bi se prevazišla podeljenost u IZ i stvorila jedinstvena IZ u javnosti se spekuliše više od mesec dana. Do sada je u opticaju bilo više tekstova, ali je svaki od njih sadržao odrednice o zabrani političkog delovanja muftijama, imamima i verskim službenicima, o političkom okupljanju u džamijama i nemogućnosti kandidovanja sadašnjim verskim liderima i njihovim najbližim saradnicima na čelne funkcije u objedinjenoj IZ.

U Rijasetu IZ Srbije i dalje tvrde da o tekstu sporazuma ne znaju ništa, ali da neće prihvatiti ukidanje Rijaseta u Srbiji. Glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić, nedavno je, rekao da je u jednom trenutku bio uključen u razgovore i da je „upoznat sa svakim detaljem tih razgovora“. Muftija Zukorlić je ustvrdio da je osnovna odrednica tog sporazuma „kontinuitet IZ sa sedištem u Novom Pazaru, sa duhovnim centrom u Sarajevu i sa Mešihatom na čelu“, da ostaje u IZ na funkciji sandžačkog muftije i da je jedna od odredaba amnestija „osim za prvu poziciju, koja ne može imati versku ulogu u IZ“. Po rečima glavnog muftije IZ u Srbiji, jedan od uslova koji je za ovu IZ „jedino prihvatljiv“ je da sporazum potpišu samo dvojica verskih poglavara Turske i BiH - Mehmed Gormez i Mustafa Cerić, a država Srbija može da bira da li će da podrži sporazum ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: