Vladin tim za problem sa azilantima

Vlada Srbije formirala je danas tim za rešavanje nepovoljne situacije izazvane velikim broj imigranata u Banji Koviljači.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

16:29

Default images

Za nedelju dana trebalo bi da tim obznani nacrt rešenja za probleme koji opterećuju žitelje tog turističkog mesta.

Na čelu tima je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, a čine ga predstavnici resornih ministarstava - pravde, odbrane i unutrašnjih poslova.

"Vlada će za nedelju dana izaći sa prvim nacrtom rešenja i potom ga usvojiti. Očekuje se da njegova primena počne za 15 dana", rekao je direktor Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović.

Vlada Srbije smatra, dodao je on, da problemi treba da budu rešeni adekvatno i sistemski, kako bi se "rasteretila situacija u Banji Koviljači" , uz poziv građanima da doprinesu da se u tom mestu što pre obnovi obrazovni proces.

Savet roditelja učenika osnovne škole "Vera Blagojević" juče je podržao odluku o bojkotu nastave dok nadležni ne ponude moguće rešenje problema u Banji Koviljači, što je prethodno učinio i Školski odbor i podržala Specijalna bolnica za rehabilitaciju ''Banja Koviljača''. Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović ocenio je da je "nedopustivo stanje u kome deca ne mogu da idu u školu'', dok su ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i gradska i republička prosvetna inspekcija pozvali roditelje da omoguće deci povratak u klupe.

Odluka roditelja o bojkotu nastave izneta je u nedelju na protestnom skupu građana u Banji Koviljači i tada je rečeno da će odluka biti na snazi sve dok se ne izmesti veliki broji ilegalnih imigranata i dok ne prestane da radi Centar za azil, kapaciteta 84 mesta.

Zvaničnici Loznice su prošle sedmice predočili da je u aprilu bilo 500 do 600 stranih državljana, da ih sada u tom mestu ima više od 2.500 i da borave izvan Centra za azil u Banji Koviljači, najvećim delom ilegalno u privatnom smeštaju ili u nekim napuštenim objektima.

U Loznici je počeo sastanak čelnika Komesarijata za izbeglice, MUP-a, lokalne samouprave i predstavnika Banje Koviljače za rešenje problema imigranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: