Deklaracija o KiM skoro završena

Priprema deklaracije o KiM je u finalnoj fazi, ali neće biti usvojena danas, kaže Milivoje Mihajlović iz Vladine kancelarije za saradnju sa medijima.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

15:50

Default images

Mihajlović je rekao da se i dalje priprema tekst deklaracije i da će ona vrlo brzo i po hitnom postupku biti prosleđena Skupštini na razmatranje.

On je precizirao da ne postoji neslaganje među članovima Vlade kada je u pitanju deklaracija, već se traži najbolji način da se pripremi dokument koji će u skupštini dobiti najširu moguću podršku.

Mihajlović je takođe rekao da je Vlada raspravljala o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i da osuđuje težak zločin izvršen sinoć nad Srbima u Kosovskoj Mitrovici.

"Zahtevamo od Euleksa da pokrene istragu i izvede krivce pred lice pravde", rekao je Mihajlović.

U skupštini se dva sata raspravljalo o novoj deklaraciji o Kosovu i Metohiji. Barikada i podrška mirnim protestima na severu Kosova deo su deklaracije oko koje će se u parlamentu lomiti koplja za svaki poslanički glas.

"Barikade su jedini način da se taj protest vidi. Ja sada ne pravdam barikade kao nešto što je odlično i kao nešto što treba podržati. Barikade su posledica. Ako se otkloni uzrok, onda barikada više nema", kaže Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe ZES.

Zbog barikada i podrške, neki u vladajućoj koaliciji već najavljuju uskraćivanje svog glasa. I u opoziciji postaje sve teže pronalaženje nedostajućih glasova. U LDP-u kažu da su veoma nezadovoljni sadržinom deklaracije.

"I smatramo je najdirektnijim napadom na proevropsku budućnost zemlje od 5. oktobra do danas. Zašto je ova deklaracija gora od bilo koje Koštuničine? Zbog toga što smo sa Koštunicom polemisali o prespektivi uverenja. Koštunica nije ulazio u parlament svestan neistina koje iznosi u dokumentima koje nam podnosi na glasanje", kaže Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

Naprednjaci već danima ponavljaju da će o tome kako će glasati odlučiti kada vide konačan tekst deklaracije.

"Bez obzira na značaj pitanja KiM, moram da vam kažem - ova vlada ničim u svom mandatu nije zaslužila poverenje unapred i na neviđeno, čak ni na ovako važnom pitanju", kaže Jorgovanka Tabaković iz SNS-a.

U nacrtu Deklaracije, u koji je B92 imao uvid, navodi se podrška dijalogu, koji se vodi sa privremenim institucijama iz Prištine. U tom dokumentu, između ostalog, se traži i da se postigne održivo rešenje za rad administrativnih prelaza, kojim će biti obezbeđeno prisustvo Srbije na tim prelazima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: