Počeo sastanak u vezi s imigrantima

U Loznici počeo sastanak čelnika Komesarijata za izbeglice, MUP-a, lokalne samouprave i predstavnika Banje Koviljače o rešenju problema imigranata.

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 10.11.2011.

07:44

Default images

Cilj sastanka je dogovor o rešavanju problema velikog broja imigranata, posebno ilegalnih na teritoriji grada, prvenstveno u Banji Koviljači, zbog čega četvrti dan uzastopno roditelji ne šalju decu u tamošnju osnovnu školu.

Sastanak se održava iza zatvorenih vrata, a učesnici su komesar za izbeglice Vladimir Cucić , zamenik direktora policije Branislav Mitrović, načelnik pogranične policije Nenad Banović, gradončelnik Loznice Vidoje Petrović sa saradnicima i predstavnci Mesne zajednice Banja Koviljača.

Pre toga, savet roditelja Osnovne škole "Vera Blagojević" u Banji Koviljači sinoć je predložio da se nastavi bojkot nastave zbog velikog broja imigranata u tom mestu.

Predsednik tog saveta Dejan Stalović je rekao Tanjugu da je na sastanku dogovoreno da Savet podrži bojkot nastave dok nadležni organi države ne ponude moguće rešenje problema u Banji Koviljači. On je objasnio da je, prema stavu predstavnika roditelja, neophodno da počne rešavanje problema velikog broja, pre svega ilegalnih imigranata u tom turističkom centru da bi bila doneta odluka o prekidu bojkota, koji smatraju načinom da se najbrže pokrenu odgovarajući postupci.

Prema njegovim rečima, ako nakon sastanka lokalne samouprave Loznice i nadležnih državnih organa budu pronađena prihvatljiva rešenja, uslediće ponovni sastanak Saveta i odluka o normalizaciji nastave.

On je naglasio da roditeljima nije cilj da osnovci ne idu u školu, nego da nadležni što pre odluče na koji će način izaći u susret građanima Banje Koviljače, koji su zabrinuti za svoju bezbednost.

Ministarstvo odbrane u novembru odbilo da prepusti praznu kasarnu

Pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Gerginov je izjavio da je Komesarijat imao sredstava da izgradi još dva objekta u Banji Koviljači, ali da je u februaru taj predlog predsednik opštine odbio.

Gerginov je rekao da je u junu otvoren još jedan centar u Bogovađi.

Komesarijat je posle toga tražio pomoć od resornih ministara. Gerginov kaže da su pismo poslali Ministarstvu odbrane i premijeru Cvetkoviću, da su razgovarali sa ministrom policije Ivicom Dačićem i da je jedina tema bila kasarna koja bi im bila ustupljena, kako bi napravili centar sa dovoljno kreveta i uslovima poput onih u zemljama Evropske unije.

"Tražili smo od Ministarstva odbrane da nam ustupe kasarnu koja se ne koristi u krugu od 70 do 80 kilometara od Beograda. Negativan odgovor dobili smo 4. novembra", kaže pomoćnik komesara za izbeglice.

On objašnjava da je proteklih šest decenija 80 kreveta u Banji Koviljači bilo dovoljno, jer je Srbija bila tranzitna destinacija za azilante.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: