Mladić: Ne mogu danas na sud

Ratko Mladić neće prisustvovati Statusnoj konferenciji u postupku zbog bolesti, saopšteno je iz Haga.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

14:22

Default images

Mladić je trebalo da se izjasni o trećoj, proširenoj optužnici, koja obuhvata i zločine počinjene 1995. godine u selu Bišini kod Šekovića, u istočnoj Bosni, a potom da prisustvuje statusnoj konferenciji.

"Danas nisam u stanju da prisustvujem suđenju zbog bolesti", naveo je Mladić u podnesku sudu i dodao da je saglasan da se sudski postupak nastavi u njegovom odsustvu, ali u prisustvu njegovog advokata.

Haški optuženik je dozvolio i da se Sudskom veću daju informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Predstavnica za štampu Tribunala Nerma Jelačić potvrdila je agenciji Frans pres da će današnja sednica biti održana bez prisustva optuženog. Jelačićeva je juče, na konferenciji za novinare, najavila da će tim srpskih lekara iduće nedelje posetiti Mladića u pritvoru u Sheveningenu.

Pretresno veće Haškog tribunala naložiće podrobni lekarski pregled bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića kako bi njegovo zdravstveno stanje bilo u potpunosti utvrđeno, nagovestio je predsedavajući sudija Alfons Ori.

Sudija Ori je potvrdio da je Mladić dao odobrenje da pretresnom veću bude dostavljena njegova zdravstvena dokumentacija. Predsedavajući sudija ocenio je, međutim, da u ovom trenutku ne bi bilo od pomoći da se o Mladićevom stanju obaveštava javnost.

Mladić se prilikom svakog dosadašnjeg pojavljivanja pred sudom žalio na zdravstvene probleme, a glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc ocenio je, prošlog meseca, da je Mladićevo zdravstveno stanje "razlog za zabrinutost." Mladić je u Haškom sudu optužen u 11 tačaka za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH 1992-1995. godine.

Krajem maja, posle 16 godina u bekstvu, uhapšen je u Lazarevu, kod Zrenjanina i izručen Hagu. Prilikom prvog pojavljivanja u sudu odložio je izjašnjavanje o krivici, a 4. jula je udaljen iz sudnice zbog ometanja sednice i nije se izjasnio o krivici, pa je u njegovo ime uneto u zapisnik da se ne oseća krivim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: