Prodatu devojčicu "muž" silovao

Švedska policija oslobodila 14-godišnju devojčicu iz Beograda koja je prodata mentalno obolelom muškarcu, koji ju je godinu dana maltretirao i silovao.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

15:14

Default images

Švedski mediji izveštavaju da je devojčicu za hiljadu evra prodao njen otac, s kojim je živela u Beogradu.

Devojčica je s 13 godina, u septembru prošle godine, odvedena iz Beograda u Geteborg u Švedskoj. Njenom sudbinom upravljao je otac, koji je za hiljadu evra odlučio da natera devojčicu u brak s mentalno obolelim mladićem.

Ona je godinu dana provela zaključana u stanu, u kome je bila, kako je ispričala švedskoj policiji, fizički zlostavljana i silovana. Švedski mediji prenose da je devojčica tako zatrudnela i kasnije pobacila.

Biljana Slavković, psihoterapeutkinja iz nevladine organizacije "Astra", kaže da je devojčica sigurno u veoma teškom stanju.

"Dužina traume, potpuna izolovanost, boravak van naše zemlje i činjenica da mi naravno ne možemo da znamo kakvim je povredama bila izložena, ali na osnovu onoga što je u medijima objavljeno, možemo da procenimo da je ona veoma psihički ugrožena i naravno kada je u pitanju silovanje dece onda stvarno možemo da budemo zabrnuti za njenu sudbinu", kaže ona.

Zbog istrage koja je u toku, ni u švedskoj ni u srpskoj policiji ne žele da iznose detalje slučaja. Za sada je sigurno samo da su otac devojčice i još dve osobe u pritvoru zbog trgovine ljudima, dok se 25-godišnjak tereti i za silovanje.

Prema pisanju švedskog lista "GT expressen", porodica 25-godišnjeg mladića mu je, misleći da će mu biti bolje ako ima ženu, u skladu sa romskim običajima, kupila devojčicu u Beogradu za 1.000 evra.

Međutim, česta je zabluda da samo Romi prodaju svoju decu, tvrde u Centru za borbu protiv trgovine ljudima.

"Tih slučajeva, naravno, ima među Romima, ali to ne možemo da dovodimo u vezu sa isključivo romskom populacijom ili bilo kojom manjinom. Nekada je zbog te predrasude čak lakše prepoznati žrtvu koja je romskog porekla, jer možemo da posumnjamo da je ta devojčica prodata, dok nam s druge strane ta pozitivna diskriminacija često ometa identifikaciju žrtve", objašnjava Biljana Slavković.

U poslednjih 10 godina je u našoj zemlji, prema podacima NVO Astra, identifikovano 378 žena žrtava trgovine ljudima. Od toga, 121 devojka je državljanka Srbije koja je prodata u inostranstvo. Među njima je bilo 50 maloletnica, a čak 15 odsto njih bilo je primorano da se uda.

Devojke iz našeg regiona, odnosno iz Srbije, Crne Gore i s Kosova, su u vrhu zvanične nemačke statistike po broju prinudnih brakova. U čak 8 odsto prinudnih brakova u Nemačkoj stupaju devojke s naših prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: