Epidemiolog osuđuje Insajder

Epidemiolog Zoran Radovanović od prve epizode serijala Insajdera “Kupoprodaja zdravlja" pokušava mejlovima da odbrani SZO i farmaceutske kompanije.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

16:01

Default images

Radovanovićev sajt finansira farmaceutska kompanija Glakso Smit Klajn.

U jednom od poslednjih mejlova koji je poslao na adresu novinara „Insajdera“, Zoran Radovanović preti da će publikovati, inače već objavljene podatke Saveta za borbu protiv korupcije o tome ko finansira B92, ukoliko Insajder, kako je naveo, objavi ko finansira njegov sajt.

Mejl se završava rečima "ako je B92 za takav nivo, ćeraćemo se“. Posle izjave ministra zdravlja Zorana Stankovića da je čudno što struka ćuti na sve što je objavljeno u Insajderu, iz koje nije jasno da li poziva struku da demantuje Insajder ili da građanima objasne istinu, u pojedinim dnevnim listovima oglasio se epidemiolog Zoran Radovanović. Tekst koji je objavio u listu "Danas", a sutradan i u "Politici", poslao je i u redakciju Insajdera elektronskom poštom, uz propratno pismo u kojem između ostalog navodi da su stručnjaci koji pišu za njegov sajt vaccine.rs, koji inače finansira farmaceutska kompanija proizvođač vakcine protiv svinjskog gripa, Glakso Smit Klajn, kad se sve sabere, od te kompanije uzeli samo po 3 do 4 evra.

“Ipak sam se konsultovao sa potpredsednikom Evropske agencije za borbu protiv prevare i korupcije u zdravstvu. Oni su često imali slične primere, zasnovane na Vašoj i Tomičinoj filozofiji da su svi isti, ali im smešno zvuči potkazivanje da se velika grupa lekara prodala za tako malu sumu. Obećali su, ako zatreba, svu mogucć pomoć, uključujući publikovanje izvoda iz podataka V. Barać o finansiranju B92, ličnim i porodičnim vezama te stanice sa vlašću i sl. Dakle, ako je B92 za takav nivo, ceracemo se”, piše Radovanović.

Insajder se obratio Evropskoj agenciji, na koju se poziva Radovanović, sa pitanjem da li je tačno da je potpredsednik te organizacije davao obećanja da će učestvovati u kampanji protiv jedne TV kuće.

Stigao je kratak odgovor od predsednika te agencija Pola Vinkija.

"Odgovor na vaše prvo pitanje je direktan i kratak: to nije istina.”

U svojim tekstovima u novinama epidemiolog Zoran Radovanović pre svega brani Svetsku zdravstvenu organizaciju. Zanimljiv je podatak da je Radovanović, kako se navodi u njegovoj biografiji objavljenoj na sajtu Rotari kluba, radio između ostalog kao privremeni savetnik SZO.

Pre nego što su sve činjenice o proglašenju pandemije i nabavci vakcina objavljene u Insajderu, i sam Radovanović je javno govorio o zloupotrebama prilikom nabavke vakcina.

Zanimljivo je i to da u pismu Radovanović tvrdi da Insajder štiti bivšeg ministra zdravlja Tomicu Milosavljevića:

“Još uvek mi nije jasno da li je cilj Insajdera spasavanje bivšeg ministra, kao ni da li je pljuvanje po SZO rezultat nerazumevanja ili malicioznosti, ali Vas uveravam da su posledice ozbiljnije nego što izgleda. Mislim pritom ne samo na odnos Srbije sa SZO i zaprepašćenje u Ženevi, već i na katastrofalni efekat koji će politika 'drž'te lopova'" imati na obuhvat obaveznom vakcinacijom u zemlji”, dodaje Radovanović.

Insajder je, podsetimo objavio da je ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu bio Tomica Milosavljević, rezervisalo 3 miliona doza vakcina kompanije Novartis četiri meseca pre raspisivanja tendera za nabavku vakcina u Srbiji na kojem je pobedila baš Novartisova vakcina. Takođe je objavljeno da je vakcina u Srbiji koštala mnogo više nego u Švajcarskoj ili Hrvatskoj, jer je u celom poslu bilo tri posrednika, Imunološki zavod Zagreb, valjevska firma DETAP i Jugohemija. Naredna epizoda serijala Insajder Kupoprodaja zdravlja na programu je u ponedeljak u 9 uveče. Samo premijerno, bez reprize!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: