Sad protestuju protivnici blokade

Ispred Filozofskog fakulteta okupili se protivnici blokade te ustanove. Pre toga, Plenum studenata Filozofskog odlučio da prekine blokadu i omugući nastavu.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

10:51

Default images

Dekanka Filozofskog fakulteta Vesna Dimitrijević poručila je da će fakultet od sutra biti otvoren.

Više od sto studenata protivnika blokade okupilo se na Platou ispred Filozofskog fakulteta, gde uzvikuju "Izlazite napolje" i traže definitvni prekid blokade koju sprovodi manjina studenata tog fakulteta okupljena u Plenumu.

"Niste ostvarili nijedan zahtev, proizveli ste podeljenost među studentima i zato vas i pozivamo da prekinete protest", poručio je okupljenima predstavnik studenata tog fakulteta koji se protive blokadi Nemanja Dević i pozvao dekanku Vesnu Dimitrijević da, ukoliko ne može da reši problem, podnese ostavku.

On je pozvao Upravu fakulteta da omogući studentima da se slobodno kreću fakultetom i normalno pohađaju nastavu

Na platou ispred Filozofskog fakulteta studenti su podeljeni u dva tabora. Na ulazu u tu ustanovu nalazi se dvadesetak članova Plenuma naspram više od sto studenata koji traže da im se omogući normalna nastava.

Dok članovi Plenuma uzvikuju "Dole školarine", protivnici blokade poručuju "Nema vas dovoljno" i "Evo vam ga plenum, sad možemo da glasamo".

Međutim, nešto ranije danas agencije su prenele da je član Plenuma Filozlofskog fakulteta koji je insistirao da ostane anoniman rekao da je blokada "zamrznuta", a da će o daljim aktivnostima odlučiti večeras na sednici Plenuma.

"Nećemo odustati od zahteva, tražićemo od Uprave da nam daju učionicu za samoorganizovanje, kako bi dalje mogli da planiramo studentsku borbu", rekao je on i dodao da će studenti zahtevati promenu sistema obrazovanja, i to ne samo načina finansiranja, već i da se preispita ceo Bolonjski sistem, "kako se ne bi svake godine dolazilo u istu situaciju".

On je rekao i da je odluka o prekidu blokade izglasana kasno sinoć na Plenumu, a studenti koji su protestovali od 20. oktobra danas u 14.30 sati sastaće se s rektorom Univerziteta u Beogradu prof. dr Brankom Kovačevićem.

Studenti zahtevaju smanjenje školarine na tri minimalne mesečne neto zarade, 48 ESPB bodova kao uslov za budžetsko finansiranje i ukidanje rangiranja i ponovno uspostavljanje i regulisanje apsolventskog staža.

Dimitrijevićeva: Sutra će početi nastava

Dekanka Filozofskog fakulteta Vesna Dimitrijević kaže da će nastava na tom fakultetu početi sutra, a da će u narednim danima biti napravljen plan nadoknađivanja izgubljenih predavanja.

Dimitrijevićeva je rekla da će Savet fakulteta od ponedeljka odlučivati o zahtevu studenata Plenuma da im se omogući korišćenje jedne prostorije u toj ustanovi za samoorganizovanje.

"S obzirom na negativno mišljenje koje je Savet pre nekoliko dana dao o Plenumu, sumnjam da će im korišćenje te prostorije biti omogućeno", ocenila je Dimitrijevićeva.

Ona je dodala da će danas apelovati na profesore da se vrate na nastavu i da će, ubuduće, nastojati da probleme rešava razgovorom.

Dimitrijevićeva se obratila i studentima koji protestuju na platou ispred Filozofskog fakulteta tražeći prekid blokade i pozvala ih da ne idu na sednice Plenuma, jer se "tamo niko ne predstavlja imenom i prezimenom".

"Vi ste studenti ovog fakulteta, imate ime i prezime. Budite slobodni da pod imenom i prezimenom izražavate svoje stavove", poručila je Dimitrijevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: