"Aktuelna vlast kopira SNS"

Programska načela spoljne politike SNS-a nisu “kopi-pejst” četiri stuba spoljne politike ove vlade i ministra Vuka Jeremić, kako neki tvrde. Naprotiv.

Izvor: Danas

Četvrtak, 10.11.2011.

19:52

Default images

Ta načela je ova vlada preuzela od Tomislava Nikolića, koji je o tome govorio još pre njenog formiranja.

Dokaza za moju tvrdnju je mnogo, i pisanih i elektronskih. Ali, “ko je rekao prvi, rekao je svima”. Važno je da je to za Srbiju najbolje i da se zaista primenjuje, uvek i svuda - kaže Jorgovanka Tabaković, članica Predsedništva i šefica ekonomskog tima naprednjaka, u razgovoru za "Danas", povodom programske Bele knjige SNS.

Da li to znači da nameravate da vodite istu spoljnu politiku koju vodi i ova vlada?

- Ne, jer se ne ugledamo na nedosledne, one koji jedno govore, a drugo rade.

Primedba je i da u vašem programu nema konkretnih rešenja i za ekonomiju i za politiku?

- Ta „tvrdnja” postaje besmislena ako pročitate program SNS, gde su i svi javno izneti predlozi za ključne probleme u Srbiji o kojima govorimo već tri godine. Zar Predlog zakona o javnim nabavkama sa svim prilozima nije dovoljan da postidi te neupućene u naš program i stavove?

Kako ćete eliminisati korupciju i da li ste spremni da se zamerite tajkunima i vašim koalicionim partnerima?

- Spremni smo da rešavamo problem. Za pravosuđe Srbije, čiju će vlast predstavljati SNS, neće biti važno ni ime, ni politička pripadnost, već samo dokazi o nedelima i šteti zbog koje trpimo svi.

Ko finansira SNS i da li je među vašim glavnim donatorima Milan Beko?

- Koliko puta treba ponoviti da se finansiramo sami i od onih koji žele da promene Srbiju nabolje?! Ko poznaje Milana Beka zna da je on investitor, a ostali moraju da shvate da mi nismo ničija lična investicija, sem građana Srbije.

I mnogi pre vas su najavljivali veće oporezivanje bogatih, pa su danak plaćali oni siromašniji?

- Predugo traje praksa praznih obećanja i naplaćivanje poreza tamo gde je najjednostavnije uzeti, a ne tamo gde preliva. To više ne mogu da podnesu ni građani, ni budžet, ni buduće generacije. Mi ćemo podsticati bogaćenje samo sopstvenim radom i znanjem, a ne rentiranjem političkih prijateljstava.

Kako ćete smanjiti neekonomska zaduživanja?

- Sposobni ljudi blagovremeno sprečavaju uzrok problema, a posledicama se bave nesposobni. Nedopustivo je finansiranje deficita budžeta zaduživanjem iz koga novac curi na sve strane, kroz javne nabavke, stotinama agencija, ili novac uopšte ne nalazi put do budžeta zbog nenaplaćivanja poreza i sivom ekonomijom. Za svaku kasu postoji sistem “duplog ključa”, samo u Srbiji partijskog kapitalizma iz te kase uzima koliko hoće svako od koga zavisi opstanak vlade.

Najavljujete sto milijardi evra investicija u Srbiju. Postoje li već konkretni investitori?

- Da, reč je o projektima za koje postoji veliki interes, jer je to budućnost - komunikacijske mreže, infrastruktura, luke, kargo centri. SNS će garantovati preduslove i neće kriti uslove ugovora. U ovom trenutku, toliko.

Iz kojih izvora ćete finansirati velike projekte, poput „Rekom do Egejskog mora”?

- Računamo na sve one kojima je interes skraćivanje tih komunikacijskih mreža plovnih puteva, koji su svesni energetskih potencijala na tom putu, pogodnosti koje će poljoprivredna proizvodnja imati od toga. Računamo na sve ono što se sada nekontrolisano i nekažnjivo odliva u privatne džepove. A investitori, domaći i međunarodni, računaju na nas.

SNS u Beloj knjizi najavljuje i ukidanje poreza za štampane medije. Zašto?

- Na nama je teret da ispravimo greške činjene decenijama unazad. Samo oni koji misle da će trajati večno zaboravili su priču o svirali i caru Trojanu sa kozijim ušima. Stvarnost se ne može poništiti cenzurom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: