Berluskoni se poredi s Musolinijem

Silvio Berluskoni izjavio da nema moć i sebe uporedio sa Benitom Musolinijem, koji je, kako je rekao, više iznosio "sugestije" nego što je vladao.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.11.2011.

13:17

Default images

„Umoran sam od toga što ne mogu da diktiram stvari, niti da sprovodim politiku koju želim. Osećam se moćnijim kao slobodan građanin nego kao premijer“, izjavio je Berluskoni u intervjuu za italijanski dnevnik "Stampa".

Italijanski premijer, koji je izjavio da će podneti ostavku do kraja meseca, rekao je da je čitao knjigu pisama koje je Musolini pisao svojoj ljubavnici Klari Petači, preneo je AFP.

"U određenom trenutku on kaže: 'Ali ti ne razumeš da se ja više ni za šta ne pitam, ja mogu samo da iznosim sugestije'", rekao je Berluskoni i dodao da se oseća isto tako.

Na insistiranje "Stampe" da odgovori koje sličnosti postoje između negove i vladavine fašističkog diktatora, Berluskoni je rekao: "Naravno, ja nisam diktaor, iako ste godinama puno pisali o tome".

"Ali očevi našeg ustava, iz straha da se istorija ne ponovi, u velikoj meri su oslabili izvršnu vlast", dodao je on.

-----

Intervju u celini: Berluskoni: Izbori u februaru, više se ne kandidujem

10 najgorih gafova Silvija Berluskonija

Italijanski premijer Silvio Berluskoni vlada političkom scenom Italije 17 godina, pred sudom se za to vreme našao 20 puta, a sada očekuje suđenje po nekoliko optužbi. Dok se sumrak njegove vladavine polako priprema, magazin "Tajm" rešio je da nas podseti na neke od njegovih nezaboravnih izjava i komentara koji su šokirali svetsku javnost.
Prošle nedelje ispred vrata moje spavaće sobe napravio se popriličan red. Bilo ih je 11, ali sam mogao da primim samo 8. Nisam imao snage za više.“ – Berluskoni je ovo izgovorio tokom istražnog postupka koji je pokušavao da utvrdi da li je premijer plaćao ženama za seks.

Mislim da je bolje voleti prelepe žene nego biti gej.“ – izjava koja je usledila nakon optužbi da je premijer bio u vezi sa 17-godišnjom trbušnom plesačicom Karimom el Marug

Naravno, njihov smeštaj nakon što im je zemljotres uništio domove jeste privremen, ali bi na njega mogli da gledaju kao na izlet tokom vikenda.“ – Berluskoni je ovo izjavio povodom zemljotresa u Akvili, koji je 17.000 osoba ostavio bez krova nad glavom.

Italija je sjajno mesto za ulaganje. Danas imamo znantno manje komunista, a oni koji su i danas tu poriču tu činjenicu. Drugi bitan razlog za investicije jesu naše predivne sekretarice.“ – Deo Berluskonijevog govora koji je trebalo da Italiju predstavi u pozitivnom svetlu američkim investitorima u Njujorku.

Kako se beše zove, onaj tamnoputi momak? Ah da, Barak Obama. Nećete mi verovati, ali siguran sam da se oboje zajedno sunčaju, pošto mu je i žena tamnijeg tena.“ – Izjava koja je usledila nakon upoznavanja prvog para Amerike, Baraka i Mišel Obame na samitu G20. „Moramo biti svesni superiornosti koju poseduje naša civilizacija. Ona je bazirana na sistemu vrednosti koji je ljudima širom planete, koji ga priznaju, dao prosperitet i garantovanje ljudskih prava i vere. Ovakvo poštovanje sasvim sigurno ne postoji u islamskim zemljama.“ – Deo Berluskonijevog govora koji je usledio svega nekoliko dana nakon 11. septembra.

„Musolini nikada nije ubio nikoga. Musolini je slao ljude na odmor u interno prognanstvo.“ – Bila je izjava koja je trebalo da ukaže na spremnost Sadama Huseina da pogubi neistomišljenike i potpunu surovost u poređenju sa Musolinijem i fašističkim režimom.

Ja sam Isus Hrist političke scene. Žrtvujem sebe zarad drugih.“ – Još jedna ob brojnih skromnih izjava Silvija Berluskonija koja ga je pratila u njegovim političkim kampanjama. Izjava koja nije pomogla ni njemu, ali ni Bitlsima.

Ja sam, i to ne samo po mom mišljenju, najbolji premijer koji postoji danas na celom svetu. Mislim da u istoriji ne postoji nijedna osoba u odnosu na koju bi bilo potrebno da se osećam inferiorno. Sasvim suprotno.“ – Izjava data nakon što je Berluskoniju ukinut imunitet od sudskih postupaka za vreme njegove vlasti. Nakon gubljenja imuniteta protiv njega je započeto nekoliko istražnih postupaka.

„Od sada počinjem da se brinem samo za svoj posao i to negde drugde. Zato napuštam ovu prokletu zemlju, od koje mi je muka.“ – Nakon što je policija započela istragu o tome da je Valter Lavitola, urednika jednog italijanskog lista, dao mito.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: