Da li će se đaci vratiti u klupe?

U Banji Koviljači roditelji ne puštaju decu u školu već treći dan iako i Ministarstvo prosvete i inspekcija navode da to nije potrebno.

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2011.

09:00

Default images

Na nastavu u Osnovnoj školi "Vera Blagojević" u Banji Koviljači danas su došla svega 43 učenika - pre podne 29, a popodne 14.

Stanovnici Banje Koviljače traže da Centar za azilante bude izmešten iz tog mesta. Jedan od metoda je bojkot nastave u lokalnoj osnovnoj školi.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je jutros da nema razloga da đaci u Banji Koviljači ne pohađaju nastavu u školi i da odluka školskog odbora da podrži taj bojkot nije u njihovoj nadležnosti.

"Rešenje se mora naći između Komesarijata za izbeglice i organa lokalne samoupave. Deca se, nažalost, zloupotrebljavaju u ostvarenju nekog drugog cilja i bojkot nastave je na njihovu štetu", rekao je Obradović. On je istakao da je prosvetni inspektor juče potvrdio da je škola bezbedna za održavanje nastave i da je to Ministarstvu bilo i ranije poznato.

"Roditelji, ako su hteli javno da ukažu na problem sa azilantima, uspeli su u tome, ali nema nijednog razloga da deca ne pohađaju školu", rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

On je zamolio i apelovao na roditelje da decu puste u školu "da se ne propuste časovi, jer se posle teško nadoknađuju".

Direktor škole Milan Matić izjavio je da se časovi drže za decu koja dolaze, a da će ostaloj deci škola izaći u susret i nadoknadiće izgubljenu nastavu.

Prema njegovim rečima, školu je posetila i prosvetna inspekcija, koja je zatražila da se deca vrate u klupe i nastave da pohađaju nastavu.

Vladimir Vulović, član organizacionog odbora građanskog protesta u Banji Koviljači, kaže da je u ponedeljak uveče školski odbor OŠ "Vera Blagojević" doneo odluku da podržava bojkot nastave i da roditelji i deca neće snositi posledice zbog nedolaska dece u školu.

U praksi, navodi Vulović, to znači de se deci neće upisivati neopravdani izostanci, iako je ministar prosvete Žarko Obradović nagovestio mogućnost sankcija ukoliko se bojkot nastavi.

Obradović je rekao da ne želi da govori o mogućim sankcijama zbog bojkota nastave da ne bi "pravio dodatne probleme".

Vulović je rekao da "u ovom trenutku ne postoje uslovi da se protest okonča i on će biti nastavljen i dodaje da su i u školskom odboru svesni da to može dugo da potraje".

"Ne postoje bezbednosni uslovi da se deca vrate u klupe. Svako ko je nedavno boravio u Banji Koviljači mogao je da se uveri da su deca odlazila i dolazila u školu isključivo u pratnji roditelja i u većim grupama. Ne možemo da dozvolimo da se takvo stanje nastavi", rekao je on.

Republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić je rekao da se već tri puta obraćao premijeru zbog problema s povećanim brojem azilanata na području Banje Koviljače i Loznice, ali da nije dobio odgovore.

Cucić je rekao da želi da se đaci što pre vrate u školu u Banji Koviljači i istakao da su meštani Loznice i tog mesta dosad već pokazali izuzetnu humanost kad je reč o azilantima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: