Inspekcija: Vratite decu u škole

Prosvetna inspekcija apelovala je na roditelje đaka Osnovne škole "Vera Blagojević" u Banji Koviljači da omoguće da se deca vrate u školu.

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2011.

17:09

Default images

Oni drugi dan bojkotuju nastavu zbog nerešenog problema ilegalnih imigranata u tom mestu.

Po nalogu resornog ministra, zbog juče započetog i danas nastavljenog bojkota nastave, danas je obavljena inspekcija Ministarstva prosvete, Školske uprave u Valjevu i gradske prosvetne inspekcije Loznice.

Direktor Osnovne škole u Banji Koviljači Milan Matić rekao je po podne za Tanjug da je upoznao inspektore s pojedinostima u vezi s bojkotom nastave koji se, prema odluci roditelja zabrinutih za bezbednost dece, odvija drugi dan uzastopno.

On je rekao da inspekcija apeluje da roditelji decu pošalju u školu i zalaže se za sastanak čelnika lokalne samouprave s roditeljima kako bi ih upoznali sa svim što se preduzima u cilju rešavanja problema velikog broja imigranata i da se poveća policijska kontrola u celoj Banji Koviljači.

Izražavajući žaljenje što su deca došla u situaciju da ne pohađaju nastavu, zbog postojećih problema, Matić je ukazao na spremnost da se izađe u susret i deci i roditeljima nadoknadom svih izgubljenih časova, a svi profesori redovno drže nastavu učenicima koji dolaze u školu, što će i dalje činiti.

Prema njegovim rečima, za sutra je zakazan sastanak Saveat roditelja škole, na koji će da budu pozvani i čelnici lokalne samouprave Loznice.

Po završetku sastanka sa direktorom Matićem, inspektor iz Valjeva Dragiša Petrović je rekao za Tanjug da nemaju ovlašćenja nadležnog ministra za izjave novinarima, za razliku od direktora Škole, koji može javnosti da predoči rezultat po podne održanog sastanka.

Na časove u popodnevnoj smeni došlo je sedmoro đaka od prvog do četvrtog razreda, što je tri manje nego juče u isto vreme, a nastavi je danas pre podne prisustvovalo 27 učenika, 17 više nego juče, kada je bojkot počeo.

Nastavu u Osnovnoj školi "Vera Blagojević" u Banji Koviljači, u dve smene, pohađa 419 đaka, kao i 133 učenika u izdvojenim odeljenjima u Trbušnici i Gornjoj Koviljači, u kojima se časovi održavaju neprekidno za sve đake.

Na protestnom skupu u Banji Koviljači u nedelju je saopštena odluka roditelja da, zbog nesigurnosti i zabrinutosti za bezbednost, dok se ne reši problem velikog broja imigranata, ne šalju svoju decu u školu.

Neposredan povod tog skupa bilo je silovanje britanske državljanke 27. oktobra, za šta je osumnjičeno pet Avganistanaca, bez ličnih isprava, od kojih je jedan uhapšen.

Prema najnovijim podacima zvanično iznetim u utorak, u aprilu je bilo 500 do 600 stranih državljana, dok ih sada u Banji Koviljači ima više od 2.500, a borave izvan Centra za azil, većinom ilegalno, u privatnom smeštaju ili u nekim napuštenim objektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: