Veliki asteroid nadomak Zemlje

Veliki asteroid proleteće u noći između utorka i srede pored naše planete. Iako će nam nebesko telo biti bliže od Meseca, nema opasnosti od sudara.

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2011.

00:47

Default images

To će biti prilika da naučnici izbliza posmatraju nebesko telo koje bi moglo da krije tragove porekla Zemlje

Asteroid će se naći na udaljenosti od 325.000 kilometara, što je manje od udaljenosti koja našu planetu razdvaja od Meseca.

Asteroid je loptastog oblika i njegov prečnik iznosi 400 metara. Ovo je prvi asteroid ove veličine koji će proći tako blizu Zemlje u poslednjih 30 godina i srećom on neće predstavljati opasnost za našu planetu.

Astronom Branko Simonović kaže da ovo nebesko telo neće biti vidljivo golim okom, a zbog male mase i slabog sjaja teško će biti uočljiv i sa instrumentima.

"Iako će asterodi biti Zemlji bliži od Meseca, on je mali, nije u mogućnosti da izazove nikakve efekte na Zemlju, ni gravitacione ni druge. Neće pasti na zemlju, sledeći put će se približiti Zemlji 2028. godine, kada će biti još blizi nego sada, međutim i tada neće doći do sudara sa ovim asteroidom. Potencijalna opasnost naravno postoji, ali za sada nijedan ne preti Zemlji. Ipak, naravno treba redovno motriti i paziti na asteroide“, kaže Simonović.

Dakle, kako stručnjaci kažu, ovoga puta smo bezbedni, a asteroid neće praviti probleme ni sledećim generacijama najmanje u narednih sto godina.

Inače, za astronome će ovaj asteroid biti prilika da saznaju više o asteroidima C klase, koji su na bazi ugljenika i za koje postoji mogućnost da su nekada u prošlosti dostavili ugljenik i druge elemente na Zemlju što je, prema jednoj od teorija, omogućilo razvoj života na našoj planeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: