DSS predlaže prekid dijaloga

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić je izjavio da će ta stranka predložiti Skupštini prekid dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.11.2011.

13:43

Default images

DSS će podneti skupštini svoj predlog deklaracije o Kosovu, kojom se predlaže prekid dijaloga Beograda i Prištine, stavljanje van snage svih dogovora o slobodi kretanja, kao i odbacivanje zahteva EU da Srbija normalizuje odnose s Prištinom.

Samardžić je na konferenciji za novinare rekao da DSS deklaracijom takođe predlaže i da budu odbačeni zahtevi o ukidanju pararelnih struktura na Kosovu, da se deklaracijom nagovesti da će predstojeći parlamentarni i lokalni izbori biti održani i na teritoriji te pokrajine, kao i da u njoj bude navedeno da Skupština Srbije podržava miran protest Srba protiv nasilnog dovođenja albanskih carinika i policajaca na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Predstojeću skupštinsku raspravu o Kosovu i Metohiji DSS smatra poslednjom šansom da Srbija preokrene događaje u svoju korist:
"Gledamo na ovu skupštinu kao na poslednju šansu da donese deklaraciju kojom će obavezati Vladu Srbije da sama pokuša da preokrene događaje u korist Srbije i jasno stavi do znanja da nije činilac ili akter u postepenom uspostavljanju novog stanja stvari na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Samardžić je dodao da DSS očekuje da se razjasni kada će republički parlament raspravljati o Kosovu i Metohiji, budući da se ta rasprava "odlaže već dve nedelje".

Razlog tome je, kako je Samardžić naveo, očigledna nesaglasnost među strankama vladajuće koalicije.
On je napomenuo da su razlike među strankama vladajuće koalicije poprilične, jer jedna struja insistira na tome da se u deklaraciji o kojoj će parlament raspravljati prihvati implementacija Ahtisarijevog plana.

"Mi strpljivo očekujemo da se ovaj interni problem u vladajućoj koaliciji razreši", kazao je potpredsednik DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: