Ne odgovaraju za samoubistvo dečaka

U niškoj OŠ "Sreten Mladenović Mika" niko nije odgovarao nakon što se pre šest meseci zbog torture vršnjaka ubio učenik Aleksa Janković, piše "Pres".

Izvor: Press

Ponedeljak, 07.11.2011.

10:27

Default images

Prema pisanju tog lista, svi nastavnici, direktorka, školski policajac i dalje, bez ikakve kazne, sede na istim mestima, iako su znali i ništa nisu uradili da spreče maltretiranje 14-godišnjeg dečaka, koje je trajalo više meseci.

Iako je i prosvetna inspekcija pokrenula prekršajni postupak i pitanje razrešenja direktorke Suzane Popović Ickovski, ona je još na čelu te ustanove. I dalje rade nastavnici koji su podržavali Aleksino maltretiranje, poput biologičarke Milene Cvetković, protiv koje su roditelji podneli dve prijave školi, ali i školski policajac Ivica Grujić, protiv kog je takođe podneta prijava SUP-u, piše "Pres".

"Pres" podseća da se Aleksa bacio s trećeg sprata, nakon što je čak osam puta bio prebijen. Imao je, prema lekarskim izveštajima, u koje je list imao uvid i koje je i objavio, potres mozga, hematome, modrice po glavi i telu, trpeo je uvrede, lomili su mu naočare, dok su za zlostavljanje znali direktorka, školski psiholog, razredni starešina, policija i niko mu nije pomogao.

Direktorka škole je tom listu potvrdila da je Aleksa dobio batine, ali, kako kaže, samo jednom.

"Jedan jedini put je došlo do tuče između njega i dečaka iz osmog razreda. Razumem roditelje da im se desila tragedija i da trpe bol, pa mi je jasno da sada pokušavaju da nađu opravdanje i satisfakciju", kazala je ona i dodala da je Aleksa imao probleme i u prethodnoj školi, ali sve zato što je i sam bio problematičan.

"Ne bih volela da pričam o detetu koje je pokojno, ali to dete nije sedelo i trpelo nasilje, već je upravo on bio taj koji je ulazio u konflikt. Upozoravali smo da ne možemo da predvidimo njegove postupke, da se plašimo da će nešto da se desi. Bio je problematičan", rekla je direktorka Popović Ickovski.

S druge strane, Aleksini roditelji kažu da se on sa nasiljem prvi put susreo upravo u školi „Sreten Mladenović Mika".

"Obavestili smo psihologa da je naše dete radoznalo, puno života, da želi sve da vidi i čuje, da zna da bude i nestašan, jer voli da je u centru pažnje", kaže Aleksina majka Dragana Janković, dok njen suprug Bojan kaže da im je upravo obraćanje školi očigledno bila greška.

"Na taj način smo obeležili svoje dete. To nije shvaćeno kao naš gest dobre volje. Aleksa je bio dežurni krivac kad god se nešto desi. Zvali su nas za sve i svašta. Aleksa je sve trpeo i zbog trauma koje je doživeo morali smo da ga vodimo i kod psihijatra", tvrdi dečakov otac.

"Pričali su kako je nedisciplinovan i hiperaktivan. A kada je Aleksa navodno iščupao cev za grejanje, zvali su me da hitno odem u školu. Tada mi je direktorka rekla: 'Vodite ga iz ove škole, on je bolestan'. On je sve to slušao", rekao je još za "Pres" Aleksin otac Bojan.

Na predlog direktorke, koja nije mogla da garantuje Aleksinu bezbednost, njegovi roditelji su mu unajmili pripravnika da ga štiti u školi i van nje

Prema tvrdnjama roditelja i to je još više pogoršalo odnos dece prema Aleksi, jer su još više počeli da ga "prozivaju" i maltretiraju, da bi na kraju dobio i pretnju preko Fejsbuka u kojoj mu je jedan dečak poručio: "Ti ne shvataš da ću ja za koji mesec da završim školu i da neće moći niko da te odbrani."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: