Rusija spremna na akciju Gruzije

Ako Gruzija počne pripreme nove vojne provokacije protiv Rusije, odgovor će biti brz, poručuje vojni vrh Rusije.

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2011.

22:36

Default images

To što u Gruziji optužuju ruske službe da one organizuju podrivačke akcije u toj zemlji apsolutno nije tačno, izjavio načelnik Glavne vojne obaveštajne uprave Aleksandar Vasiljevič Šljahturov.

General-pukovnik Šljahturov, poslednje dve godine načelnik GRU jasno je dao do znanja predsedniku Mihailu Sakašviliju da ne pravi vojne planove napada ne samo na ruske vojnike nego ni na - Abhaziju i Južnu Osetiju.

Šljahturov je objašnjavao i kako sada - kad je odavno završen Hladni rat sarađuju vojne obaveštajne službe u svetu.

"Više nema globalnog konfrontiranja sa Zapadom, za te zemlje više ne koristimo termine “protivnik” ili “mogući protivnik”. Sad su opasnosti postale raznovrsnije. Govorimo i o uzrocima opasnosti. Najveća opasnost je terorizam. Pažnja nam je usmerena na to da sprečimo terorističke akcije u Rusiji. Najzainteresovaniji smo za regione iz kojih preti najveća opasnost našoj zemlji", objašnjava general Šljahturov. GRU je jedinstvena specijalna služba u svetu. Broj ljudi u centralnom aparatu je neuporedivo manji nego u inostranim vojnim obaveštajnim službama. Koristimo tehničke mogućnosti u elektromagnetnoj i kosmičkoj sferi da pratimo zone oružanih sukoba, objašnjava general Šljahturov.U Moskvi znaju da se Gruzija ponovo naoružava, pa je izjava generala Šljahturova javno upozorenje Sakašviliju da ne pravi grešku kao u avgustu 2008. Tada su ga američki instruktori u Ministarstvu odbrane Gruzije ubedili da može “blickrigom” da pobedi “uspavanog Medvedeva”.

"GRU sarađuje sa mnogim vojnim obaveštajnim službama. U susretima sa kolegama razmenjujemo mišljenja i ocene situacije u svetu kao i u regionima. Uspostavljena je vojno tehnička saradnja. Upotpunjujemo saznanja. Razgovor je koristan i kad imamo suprotne stavove i ocene", objasnio je general Šljahturov.

On ističe da u mnogim regionima sveta raste “konfliktni potencijal”. Ekonomski problemi utiču na politiku. Novi su izazovi za borbu za prirodne resurse, kao i atomske tehnologije.

Šef GRU ne skriva da je jedan od glavnih zadataka te službe dobijanje informacija i iz ekonomske i iz ekološke sfere. Najvažnije informacije i analize GRU dobija i predsednik Rusije.

General Šljahturov objašnjava da nije realno imati svoje ljude u svim zemljama sveta. Pažnja se usmerava prema regionima koji su u direktnoj vezi sa prioritetima Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: