Damask: I pored primirja, 12 mrtvih

Arapska liga optužila je sirijsku vladu da nije ispunila prošlonedeljni dogovor o primeni plana Lige, kojim se predviđa obustava nasilja u Siriji.

Izvor: Beta

Nedelja, 06.11.2011.

20:35

Default images

Samo tokom današnjeg protesta snage bezbednosti su ubile 12 civila, javila Frans pres.

"Arapska liga donela je odluku da 12. novembra održi novi sastanak o Siriji, zbog nastavka nasilja u toj zemlji, i zato što sirijska vlada nije ispunila dogovor o primeni plana Lige, kako bi zemlja izašla iz krize", navodi se u saopštenju organizacije.

Prema podacima sirijskih aktivista, snage bezbednosti su tokom današnjih antirežimskih protesta u istočno-sirijskom gradu Homsu ubile devetoro ljudi, u Hami dvoje, dok je u Idlebu život izgubio jedan čovek.

Povodom muslimanskog praznika Kurban Bajram, sirijski predsednik Bašar al Asad prisustvovao je jutros molitivi u džamiji Al Nur u centralno-sirijskom gradu Al Raka.

"Nemamo drugog izbora osim da dobijemo svaku bitku za naš suverenitet i nacionalnu nezavisnost", rekao je Asad, a prenela državna agencija Sana.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil al Arabi pozvao je juče predsednika Sirije da odmah sprovede plan Lige, koji su vlasti te zemlje u potpunosti prihvatile u sredu u Kairu, i upozorio da bi u suprotnom posledice u Siriji i regionu mogle da budu katastrofalne.

Taj plan predviđa obustavu nasilja, oslobađanje uhapšenih u okviru talasa prepresije, odlazak vojske iz gradova, slobodno kretanje posmatrača i međunarodnih medija, a potom otvaranje dijaloga između režima i opozicije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 3.000 ljudi ubijeno je u talasu represije koji je usledio pošto su u Siriji sredinom marta počeli masovni protesti protiv Bašara al Asada i njegove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: