Ban o Kosovu u SB UN 29. novembra

Savet bezbednosti UN će na sednici zakazanoj za 29. novembar razmatrati izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o situaciji na KiM.

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2011.

19:20

Default images

Prema preliminarnom rasporedu objavljenom na sajtu SB UN, debata o Misiji UN na Kosovu biće održana u utorak, 29. novembra. Očekuje se da će tada biti razmatran novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o misiji UN u pokrajini, odnosno događajima na Kosovu i Metohiji u periodu od jula do oktobra ove godine.

U svom prethodnom kvartalnom izveštaju, u kojem su razmatrani događaji i stanje na Kosovu od 16. aprila do 15. jula, Ban je pozvao sve strane da se uzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak načinjen u dijalogu između Beograda i Prištine.

Taj izveštaj nije obuhvatio incidente na severu Kosova, koji su izbili krajem jula, zbog čega je i situacija u pokrajini ocenjena kao relativno mirna.

Događaji na severu Kosova u julu bili su, međutim, u centru pažnje sednice SB UN, na kojoj je 30. avgusta razmatran izveštaj generalnog sekretara UN.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić pozvao je tada Savet bezbednosti da osudi jednostrane poteze Prištine.

Tadašnji vršilac dužnosti šefa UNMIK-a Farid Zarif ocenio je da je situacija na Kosovu napeta i nepredvidiva, posle pokušaja kosovskih vlasti, "bez upozorenja i bez koordinacije sa međunarodnim snagama", da 25. jula preuzmu dva prelaza na administrativnoj liniji sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: