Grčka: Vlada nacionalnog jedinstva?

Lideri grčke vladajuće partije i konzervativne opozicije još nisu postigli dogovor o vladi nacionalnog jedinstva. Večeras sastanak Papandreu i Samarasa.

Izvor: Beta

Nedelja, 06.11.2011.

10:56

Default images

Ukoliko se to dogodi, grčki premijer Jorgos Papandreu i njegov kabinet mogli bi da podnesu ostavku već večeras ili sutra.

Posle ovog sastanka, Papandreu je zatražio od predsednika Grčke Karolosa Papuljasa da se već danas sastane sa njim i vodjom opozicije Andresom Samarasom, kako bi razmotrili mogućnosti što skorijeg postizanja dogovora, saopštio je kabinet premijera.

Papuljas je saopštio da će pozvati lidere dve strane ukoliko se slože da nastave pregovore, objavila je državna televizija.

Samaras je prihvatio poziv Papandreua da dođe na sastanak kod predsednika države na kome bi moglo doći do sporazuma o obrazovanju koalicione vlade, rekao je izvor iz opozicione Nove demokratije
agenciji AFP.

Kancelarija predsednika je saopštila da će sastanak početi u 20.30 po lokalnom vremenu (19.30 po srednjeeevropskom vremenu).

Kako je rekao portparol grčke vlade Ilijas Mosijalos predsednik Grčke Karolos Papuljas, koji je pozvao sve političke aktere u zemlji na saradnju, sastao se danas s liderom glavne opozicione partije Nove demokratije Antonisom Samarasom, posle jučerašnjeg susreta s premijerom Jorgosom Papandreuom. Tema razgovora vodećih grčkih političara jeste predlog o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, s tim što Papandreu smatra da takva vlada treba da traje bar nekoliko meseci, kako bi uverila strane kreditore u stabilnost zemlje, dok Samaras traži da bude "kratkog veka" i da za nekoliko nedelja budu sazvani prevremeni izbori.

Mosijalos je, najavljujući skori dogovor, kazao da ime budućeg premijera treba da bude saopšteno najdalje do sutra, prenela je grčka agencija ANA.

Prema njegovim rečima, sadašnji predsednik vlade Jorgos Papandreu podneće ostavku pošto bude postignut konačni sporazum.

Mosijalos je dodao da je nužno da u vladi nacionalnog jedinstva učestvuju obe velike stranke - vladajući PASOK i opoziciona Nova demokratija, dok je isključio mogućnost učešća manjih partija.

On je objasnio da će takva vlada biti "kratkog veka" i da će biti sačinjena od političara i tehnokrata, kao i da će sve procedure biti finalizovane tokom naredne sedmice.

Predstavnici Nove demokratije izjavili su, kako je prenela grčka agencija, da će Samaras prihvatiti dogovor pod uslovom da prelazna vlada traje najduže šest nedelja, pošto do tada treba da bude ratifikovan i realizovan najnoviji sporazum o pomoći EU.

Samaras je ponovio da će pomoći u formiranju koalicione vlade samo ako premijer Jorgos Papandreu podnese ostavku.

"Odlučan sam da pomognem proceduru formiranja nove vlade, ali Papandreu mora da podnese ostavku", istakao je Samaras.

Lider Nove demokratije rekao je i da razume "agoniju naroda" i dodao: "Moramo da preuzmemo odgovornost i pošaljemo poruku stabilnosti i poverenja inostranstvu, kao i poruku o stabilnosti i normalizaciji u Grčkoj".

Grci za evro i vladu jedinstva

Većina Grka zalaže se za vladu nacionalnog jedinstva, koju je premijer socijalista predložio desničarskoj opoziciji. Grci žele evro.

Oko 80 odsto ispitanih želi da zemlja ostane u zoni evra, pokazala su istraživanja čije je rezultate danas objavila grčka štampa.

Prema anketi instituta Alko, 52 odsto ispitanika zalaže se za vladu nacionalnog jedinstva. Njih 36 odsto smatra da je izlaz iz političke krize u prevremenim izborima, što traži i desnica.

Drugo istraživanje, instituta Mark, pokazuje da je za koalicionu vladu 45 odsto Grka, a za izbore njih 42 odsto. U tom istraživanju 10 odsto anketiranih izrazilo je želju da na vlasti ostane socijalistička vlada.

Dva istraživanja, sprovedena početkom sedmice nad uzorkom od 1.000 ljudi, potvrđuju rekordnu sklonost Grka ka evru, uprkos strogim merama koje su u protekle dve godine nametnuli strani kreditori – njih između 78 odsto i 81 odsto zalaže se za ostanak zemlje u zajedničkoj evropskoj valuti, dok povratak drahmi želi između 11 i
13 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: