Insajder: Kako su kupljene vakcine

U drugoj epizodi serijala "Kupoprodaja zdravlja" Insajder otkriva zašto je Srbija vakcinu protiv svinjskog gripa platila skuplje nego Hrvatska ili Švajcarska.

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2011.

14:15

Default images

Insajder istražuje i kako je Jugohemija u ceo posao ušla kao treći posrednik.

Višemesečno istraživanje i dokumentacija do koje je Insajder došao po zakonu o dostupnosti informacija pokazuju da se od javnosti krije dosta toga čto se desavalo oko kupovine vakcina.

Insajder otkriva da je Ministarstvo zdravlja, 4 meseca pre raspisivanja tendera, još u julu, rezervisalo tri miliona vakcina od proizvođača Novoartisa čija će vakcina kasnije pobediti na tenderu.

Tada je Imunološki zavod Zagreba generalni zastupnik Novoartisa za sve zemlje bivše Jugoslavije.

Zastupnik Zagrebačkog zavoda u Srbiji je valjevska firma DETAP. Ministarstvo u julu preko DETAPA rezerviše vakcine.

U međuvremenu, pre raspisivanja tendera, Jugohemija koja uopšte nije bila u tom poslu, upravo preko valjevske firme DETAP i imunološkog zavoda Zagreba ulazi kao treći posrednik u kupovini vakcina.

Prema sazanjima Insajdera, Jugohemija, dva meseca pre raspisivanja tendera sklapa ugovor u Zagrebu o kupovini vakcina, sto izgleda kao rizičan poslovni potez ukoliko ne znaju da će na tenderu pobediti

Branislav Tiodorovic, predsednik tenderske komisije kaže da je , ako je ova informacija tačna, tender obesmišljen.

"Onda smo i mi kao tenderska komisija izmanipulisani. Nažalost, evo ja moram da priznam", rekao je Tiodorović.

Devetog novembra 2009. na tenderu za nabavku vakcine protiv svinjskog gripa pobedila je Jugohemija farmacija.

Srbija se odlučila da kupi 3 miliona doza, po ceni od 8 evra po dozi.

Ministar zdravlja u to vreme, Tomica Milosavljević, kaže da mu je potpuno nova informacija o tome da je Jugohemija dva meseca pre tendera u Zagrebu potpisala ugovor o kupovini vakcina.

"Ovu, ovako ogoljenu, činjenicu, koju ste vi sada izgovorili ja zaista nisam znao. Nisam znao da je neko , na taj način krajem septembra otišao i nešto kupio i da je računao da će to ovde da proda", rekao je Milosavljević.

Druga epizoda serijala Insajdera "Kupoprodaja zdravlja" na programu je u ponedeljak u 21. Samo premijerno bez reprize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: