URS: Sa centralistima nećemo

Zalažemo se za glas privrednika i decentralizaciju, a na izbore možemo da i samostalno da izađemo, kaže Samardžić Marković, članica Predsedništva URS.

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2011.

23:57

Default images

"URS oko ideje decentralizacije, a sada i oko zajedničkog programa za oporavak srpske privrede i poljoprivrede, okuplja nacionalne, regionalne i lokalne stranke, grupe građana i pojedince. Gotovo je izvesno da ćemo samostalno nastupiti na izborima. Razgovaramo jedino još sa SDPS Rasima Ljajića", kaže ministarka.

Ona dodaje da dok ne prođu izbori, nešće biti razgovora o predizbornim savezima, pa ni sa predsednikom i potpredsednikom SNS Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučiće,

"Neka se prvo dogovore šta misle, pošto jedan govori jedno, a drugi drugo. Imamo jasan program, a nisam videla da je SNS ponudio bilo kakvu ideju, osim dolaska na vlast zarad vlasti. Dok ne prođu izbori, nećemo ni sa kim razgovarati o postizbornim savezima. Jasno je da sa centralistima nećemo i ne možemo", kaže Samardžić Marković,. Na pitanje da li će proći cenzus, ministarka odgovara da su oni ipak stranka koja je osvojila 23 odsto glasova u Boru, i prikupila pola miliona potpisa za decentralizaciju.

"Da se pitaju istraživači javnog mnjenja, ispalo bi da URS uopšte ne postoji. Ja pitam i vas, i te istraživače: kako neko ko ne postoji dobije 23 odsto glasova na izborima u Boru? Kako prikupi preko pola miliona potpisa za decentralizaciju, obezbedi da se gradovima i opštinama vrate novac i imovina koji im pripadaju? Kada slušate te analitičare, ispada da u Srbiji postoje samo DS i SNS, a da se svi drugi grčevito bore za cenzus. To je tragikomično. Realnost je sasvim drugačija", dodaje ona.

Ministarka kaže da kada se govori o ranijim neispunjenim obećanjima koji su lideri URS-a delili treba imati u vidu šta su sve nasuprot toga postigli.

"Niti smo mi iz URS-a poklonili NIS, niti smo upropastili „Galeniku“, niti smo izazvali svetsku ekonomsku krizu. Sve je to zajedno uticalo da trenutna vrednost akcija bude manja nego što je izgledalo u vreme kada je Mlađan govorio o hiljadu evra. A šta jesmo uradili? Pokrenuli smo decentralizaciju, obezbedili više novca za gradove i opštine, doveli Fijat, Juru, Falke, Panasonik i mnoge druge investitore, uveli red u srpski sport, pokrenuli omladinsku politiku... Za to vreme, neko obećava fantazmagoričnih sto milijardi evra i kanal do Egejskog mora! Jedno je sigurno - nikada više nećemo obećavati stvari čije ispunjenje ne zavisi od nas u potpunosti. Ako preuzmemo odgovornost i dobijemo podršku građana da nešto uradimo, to ćemo i ostvariti. Tako je sa decentralizacijom, tako će biti i sa ostalim ključnim tačkama iz programa", kaže Markovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: