Ultradesničari marširali Moskvom

Oko 5.000 ultradesničara i neonacista marširalo je Moskvom, pozivajući na vraćanje Rusije Rusima, dok raste nezadovoljstvo zbog priliva muslimanskih migranata.

Izvor: Beta

Petak, 04.11.2011.

14:56

Default images

Uzvikujući "Rusija Rusima" i "Migranti danas, okupatori sutra", mahom mladi desničari marširali su delom prestonice u kojem živi radnička klasa, na obodima grada.

Među transparentima bio je i onaj na kome je pisalo "Prestanite da hranite Kavkaz".

"Svi Rusi treba da marširaju: navijači, skinhedi, nacional-socijalisti. Moramo da pokažemo šta traži naša nacija", vikao je masi lider grupe "Rusi" Dmitrij Demuškin.

S obe strane ulice stajao je kordon policije, a saobraćaj je bio obustavljen.

U poslednje dve decenije porastao je broj ksenofobičnih grupa u Rusiji. Njihovi pripadnici napadaju i ubijaju pripadnike neslovenskih naroda i borce protiv rasizma, protiveći se oštro najezdi migranata sa Kavkaza i iz centralnoazijskih zemalja koje su nekada bile deo Sovjetskog Saveza.

One moralnu podršku crpe iz nacionalizma, koji je ohrabrivala vlast nekadašnjeg predsednika, a sadašnjeg premijera Vladimira Putina, ocenjuje agencija AP.

Mnogi Rusi dele antiimigrantsko raspoloženje radikalnih grupa, a čak i oni koji sebe ne bi opisali kao rasiste oštro se protive ogromnim količinama novca koje Kremlj šalje na Kavkaz, posebno u Čečeniju.
(Foto: Beta)
Vlast iz Moskve pokušava da tim novcem ponovo uspostavi stabilnost posle godina rata u Čečeniji, koja je i dalje veoma osiromašena, dok se njen lider Ramzan Kadirov razmeće bogatstvom.

Takozvani ultranacionalistički "Ruski marš" održava se svake godine od 2005. na novi nacionalni praznik, stvoren umesto proslava kojima se obeležavala boljševička revolucija 1917.

Prvi marš 2005. ostavio je šokantan prizor hiljada skinheda koji su marširali centrom Moskve s rukama podignutim u nacističkom pozdravu, uzvikujući rasističke slogane.

Sledeće godine marš je zabranjen, ali nacionalisti su uprkos tome marširali i sukobljavali se s policijom.

Od 2007. "Ruski marš" je prognan na obode Moskve.

Istovremeno, ruska policija se beskompromisno obračunava sa opozicionim demonstrantima, čija okupljanja redovno zabranjuje, a aktiviste hapsi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: