AI zabrinut zbog iseljavanja Roma

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel izrazila zabrinutost zbog prinudnog iseljavanja Roma u Beogradu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.11.2011.

15:34

Default images

AI je na svom sajtu navodi da je Građevinska direkcija Srbije u ponedeljak dala romskim porodicama koje žive u neformalnom naselju u bloku 61 u Novom Beogradu 48 sati da napuste svoje kuće.

"Posebno zabrinjava činjenica da je 20 tih porodica interno raseljeno sa Kosova posle rata 1999. i vlada se obavezala da će ih zaštititi i pomoći im. Umesto toga, oni su ostavljeni u neformalnim naseljima, bez pristupa osnovnim servisima", poručio je zamenik direktora Amnestija za Evropu i centralnu Aziju Džon Dalhojzen.

Te porodice, kako ukazuje AI, nisu prethodno konsultovane o prinudnom iseljenju, niti im je ponuđen alternativni smeštaj pred nadolazeću zimu. Amnesti dodaje da je u tim romskim porodicama veliki broj dece.

Dalhojzen je istakao da vlada treba romskim porodicama raseljenim sa Kosova, koje već 12 godina u Srbiji žive bez odgovarajućeg smeštaja, da obezbedi smeštaj, umesto što će to zemljište iskoristiti za stambeno-poslovni prostor.

Amnesti je do sada više puta tražio od srpske vlade da reši pitanje prinudnih iseljenja Roma, koja su organizovale gradske vlasti Beograda,
ali, prema saopštenju Amnestija, Vlada to nijednom nije učinila.

Direkcija: To je odluka Vlade

S druge strane, Građevinska direkcija Srbije je u saopštenju dostavljenom agenciji Beta rekla da je ona zaključkom Vlade od 25. avgusta 2011. određena da realizuje projekat izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Ulici dr Ivana Ribara na Novom Beogradu, u skladu sa Zakonom o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize.

Na toj lokaciji na kojoj treba da počne izgradnja 788 stanova nalazi se nelegalno romsko naselje sa oko 20 porodica, zbog čega nije moguće da počnu građevinski radovi, navela je Direkcija i dodala da je nadležnim organima uputila dopis sa molbom da preduzmu sve potrebne mere kako bi se omogućila gradnja.

U saopštenju se navodi i da je Direkcija uputila dopis ministarstvima životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, unutrašnjih poslova i za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Dopis je upućen i Direkciji za imovinu Srbije, Republičkom javnom pravobranilaštvu, Komesarijatu za izbeglice, Sekretarijatu za inspekcijske poslove Beograda i opštini Novi Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: