"Napad na Iran nije isključen"

London ne isključuje mogućnost vojne akcije protiv Irana. Želimo da se rešenje postigne pregovorima, ali sve opcije treba da ostanu otvorene, saopštila vlada.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.11.2011.

07:35

Default images

Britanska vlada je reagovala na izveštaje medija da su ubrzane pripreme za intervenciju zbog nuklearnih ambicija Teherana.

"Britanska vlada veruje da je strategija dvostrukog koloseka - pritisaka i obećanja najbolji pristup otklanjanju opasnosti od iranskog nuklearnog programa i izbegavanju regionalnog sukoba", dodao je predstavnik za štampu Forin ofisa.

"Gardijan" je izvestio, ne navodeći izvor, da britansko Ministarstvo odbrane smatra da bi SAD mogle da odluče da ubrzaju planove za ciljane raketne napade na neka ključna iranska postrojenja i da pojedini britanski zvaničnici veruju da će Vašington zatražiti vojnu pomoć Britanije.

List je, takođe, naveo da britanski vojni stručnjaci razmatraju planove za razmeštaj, narednih meseci, brodova i podmornica ratne mornarice, opremljenih projektilima "tomahavk", koji bi učestvovali u eventualnoj vojnoj kampanji.

Zapadne diplomate su u oktobru izjavile da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) treba da objavi izveštaj u kojem će, kako su rekli, biti izneseni podaci o vojnoj dimenziji iranskih nuklearnih aktivnosti, ali nisu precizirali da li se to odnosi na pokušaje proizvodnje nuklearne bombe.

Izveštaj IAEA očekuje se sledeće sedmice.

SAD su pooštrile sankcije Iranu, u okviru napora da odvrate Teheran od razvoja atomskog oružja. Iranske vlasti tvrde da nuklearni program ima isključivo mirnodopske svrhe.

Izrael je juče testirao raketu, dva dana pošto je izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio na "direktnu i veliku pretnju" koju predstavlja iranski nuklearni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: