Ljajić: Istraga stvar Srbije

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je istraga o skrivanju haških optuženika unutrašnje pitanje Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.11.2011.

12:36

Default images

On je rekao da istraga o skrivanju Ratka Mladića treba da bude predmet državnih organa Srbije, a ne "nekoga sa strane".

"To treba da bude unutrašnja stvar za istragu koju ćemo mi voditi zbog nas samih, a ne zbog bilo koga u međunarodnoj zajednici", rekao je Ljajić novinarima u Beogradu.

On je istakao da će državni organi Srbije napraviti rekonstrukciju kretanja svih haških optuženika.

Povodom posete glavnog haškog tužioca Serža Bramerca Beogradu, najavljene za 8. novembar, Ljajić je kazao da je to uobičajena radna poseta pre podnošenja njegovog izveštaja Savetu bezbednosti UN.

"Očekujemo najpozitivniji izveštaj do sada iz razloga što smo mi zatvorili sva otvorena poglavlja u odnosima sa Haškim tribunalom", naveo je Ljajić.

On je podsetio da su Haškom tribunalu izručeni svi optuženi, da je predata sva dokumentacija, ostvaren uvid u arhive onda kada je Tribunal to tražio, a svi svedoci su oslobođeni obaveze čuvanja državne i vojne tajne.

"U ovom trenutku nemamo apsolutno nijedan nerešen zahtev i zbog toga očekujemo da taj izveštaj bude u potpunosti pozitivan, bez primedbi upućenih Srbiji", rekao je Ljajić.

Glavni tužilac Haškog tribunala izjavio je 19. oktobra u Hagu da od vlasti Srbije početkom novembra očekuje izveštaj o tome gde se general Ratko Mladić godinama krio i ko mu je pomagao.

"Čekam na puni izveštaj o tome, premda već imamo neke izjave. Očekujem da budem potpuno obavešten kada budem u Beogradu, početkom novembra", rekao je Bramerc tada naglasivši da želi da zna gde se Mladić tačno krio poslednjih godina kako bi "znao da li su ga oni koji su bili zaduženi da ga traže ozbiljno tražili ili ne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: