HR: 30 dana pritvora za Boljkovca

Josip Boljkovac, prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova, uhapšen u Karlovcu zbog sumnje da je 1945. počinio ratni zločin protiv stanovništva u Dugoj Resi.

Izvor: B92

Sreda, 02.11.2011.

10:05

Default images

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio mu je jednomesečni pritvor zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela za koje se tereti.

Boljkovac (89) je u ratu bio partizanski rukovodilac, a nakon rata šef karlovačkog Odeljenja Ozne. Istraga protiv njega vodi se povodom navodne egzekucija 1945. i 1946. godine u logoru Dubovac, gde je bio komandant.

Advokat osumnjičenog Ante Nobilo najavio je da će se žaliti na odluku suda. Boljkovac je pred istražnim sudijom odbacio odgovornost za ratni zločin protiv civila u Drugom svetskom ratu.

Prvi ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i bivši šef Ozne u Karlovcu Boljkovac uhapšen je jutros u Velikoj Gorici kod Karlovca zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva maja 1945. na karlovačkom području.

Hapšenje je potvrdio njegov advokat Anto Nobilo, koji je rekao da se 89-godišnji bivši hrvatski ministar unutrašnjih poslova sumnjiči po komandnoj odgovornosti za ratni zločin crnogorske jedinice Korpusa Narodne odbrane Jugoslavije (KNOJ) iz maja 1945. na području Duge Rese.

Nobilo je ocenio da je reč o sramotnoj istrazi, jer prvi ministar policije Hrvatske i bivši šef karlovačke Ozne nije komandovao tom jedinicom i dodao da je reč o "političkom spinu, što je sramota u funkciji bitke za Hrvatsku demokratsku zajednicu". Prema njegovim rečima, Boljkovac je star i bolestan, ali se dobro drži, iako je pomalo dementan i stalno ponavlja iste priče.

Hrvatski mediji javljaju da je Boljkovčevo imanje jutros tako reći bilo blokirano, odnosno da mu se nije moglo prići ni s jedne strane. Policajaca je bilo svuda, ali su bili u civilu.

"Jutarnji list" podseća da im je Boljkovac u avgustu izjavio da "ako bude uhapšen, to znači da ga se boje i onoga šta je prava istina". On je tada tvrdio i da ministar policije ne može da ima dokaze protiv njega da je počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Drugom svetskom ratu, jer on nije počinio nikakav zločin.

Osim njega, za ratne zločine iz tog doba hrvatska policija sumnjiči i Josipa Manolića i narodnog heroja Radu Bulata. Dok su Boljkovac i Manolić navodno počinili zločine kao zapovednici Ozne u Karlovcu, odnosno Bjelovaru, Bulat se smatra odgovornim kao jedan od partizanskih zapovednika.

Istraga partizanskih zločina na karlovačkom području počela je još 2003, piše "Jutarnji list" i dodaje da je do danas otkriveno nekoliko masovnih grobnica na lokacijama Petrova gora, Babina gora, Kozjača i Vidanka, u kojima je pronađeno nekoliko stotina kostura.

Mesić: Hapse antifašiste

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić poručio je da ga je vest o hapšenju Josipa Boljkovca "u neku ruku šokirala, jer pokazuje do koje su mere spremne ići snage koje nameću obračun s antifašistima pod izgovorom razjašnjavanja onoga što zovu komunističkim zločinima".

"Vest o hapšenju Josipa Boljkovca, hrvatskog domoljuba, dokazanog antifašiste i prvog ministra unutrašnjih poslova Hrvatske nije me preterano iznenadila, jer je aktuelni ministar unutrašnjih poslova (Tomislav Karamarko) u više navrata davao izjave koje nisu ostavljale prostora sumnji u kojem će se smeru kretati njegove aktivnosti", naveo je u saopštenju Mesić.

On je dodao da ne zna s kakvim podacima raspolaže policija, ali da je "teško oteti se utisku o objektivnosti njenog prvog čoveka u svetlu njegove poznate izjave da ga vređa ako mu se kaže da je antifašista".

"Uvek sam zagovarao stvaranje pravne države i borio se za njeno delovanje. To mogu ponoviti i sada, ali moram dodati da se bojim da je ovde manje na delu država, a više vladajuća stranka, koja gotovo očajničkim potezima nastoji skrenuti pažnju javnosti s kriminalnih afera što je potresaju", naglasio je Mesić.

On je zaključio da bi Hrvatska na pragu ulaska u EU morala biti dovoljno jaka i zrela i da bez izuzetka osigura privođenje pravdi svakoga ko je ikada počinio ratni zločin, ali i da se najenergičnije odupre svim pokušajima da se kroz odgovornost za ratne zločine sprovode obračuni s ljudima koji su po bilo kojem kriteriju nepodobni aktuelnoj vlasti.

Kosorova odgovara Mesiću

Premijerka Jadranka Kosor odgovorila je da je čudi da Mesić želi da diskredituje ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka, kao i rad policije i Državnog odvjetništva, s obzirom na to da je Karamarko svojevremeno bio najbliži saradnik predsednika Mesića.

"Uvek valja podržavati nezavisnost rada USKOK-a, MUP-a i DORH-a, bez obzira koliko nam se neki slučaj sviđao ili ne sviđao", rekla je Kosorova dodavši da ne želi posebno da komentariše hapšenje Boljkovca.

Prema njenim rečima, ratne zločine koje su počinili komunisti je neophodno kazniti, jer, kako je dodala, "o zločinima koji su počinjeni nakon Drugog svetskog rata nije se smelo govoriti, ali od samostalnosti Hrvatske to više nije slučaj, te se već zadnjih dvadeset godina istražuju i ti zločini".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: